Μελέτη προ-συλλεκτικών και μετα-συλλεκτικών μεταχειρίσεων ασβεστίου που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών κερασιάς (Prunus avium L.)

Περίληψη

Tο ασβέστιο (Ca2+) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία και στη θρεπτική κατάσταση των καρπών, παρόλα αυτά η γνώση του μηχανισμού δράσης του παραμένει ελλιπής. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή η επίδραση του ασβεστίου στη φυσιολογία των καρπών κερασιάς διερευνήθηκε χρησιμοποιώντας τρεις πειραματικές προσεγγίσεις. Στην 1η πειραματική προσέγγιση, χαρακτηρίστηκε η ποιότητα των κερασιών ως απόκριση στο CaCl2, που εφαρμόστηκε με διαφυλλικό ψεκασμό ασβεστίου (Ca2+) ή / και με νερό υδρόψυξης (CaΥΨ), καρπών της ποικιλίας ‘Lapins’ κατά (α) τη συγκομιδή, και (β) μετά από την ψυχρή συντήρησή τους (20 ημέρες στους 0 °C) και την επακόλουθη διατήρησή τους για 2 ημέρες στους 20 °C (περίοδος διατήρησης). Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι εφαρμογές ασβεστίου πριν και μετά τη συγκομιδή αύξησαν το συνολικό ασβέστιο και το δεσμευμένο στο κυτταρικό τοίχωμα ασβέστιο, αντίστοιχα. Η μεταχείριση με ασβέστιο μείωσε το σχίσιμο της επιδερμίδας του καρπού, ενώ η μεταχείριση Ca+CaΥΨ ανέστειλε το καφέ αποχρωματισμό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The effect of calcium on the physiology of sweet cherry fruits has been tested in three approaches. Initially (first experimental approach), fruit quality in response to CaCl2, applied via foliar sprays (Ca2+) or/and hydrocooling water (CaHC), was characterized in ‘Lapins’ cherries cultivar at harvest, just after cold storage (20 days at 0 °C) as well as after cold storage followed by 2 days at 20 °C, herein defined as shelf-life period. Data indicated that pre- and post-harvest Ca2+ applications increased total Ca2+ and cell wall bound Ca2+, respectively. Treatment with Ca reduced skin cracking whereas Ca+CaHC condition depressed stem browning. Both skin penetration and stem removal were affected by Ca2+ feeding. Also, several color and antioxidant-related parameters were induced by Ca2+ treatments. Metabolomic analysis revealed significant alterations in primary metabolites among the Ca2+ treatments, including sugars (e.g., glucose, fructose), alcohols (e.g., arabitol, sorbitol), aci ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48131
ND
48131
Εναλλακτικός τίτλος
Study of pre- and post- harvest calcium treatments that affect the quality characteristics of sweet cherry fruits (Prunus avium L.)
Συγγραφέας
Μιχαηλίδης, Μιχαήλ του Σάββας
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Δενδροκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Μολασιώτης Αθανάσιος
Καραμανώλη Αικατερίνη
Μαδέσης Παναγιώτης
Γερασόπουλος Δημήτριος
Κουκουνάρας Αθανάσιος
Νάνος Γεώργιος
Αργυρίου Αναγνώστης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Κερασιά; Ασβέστιο; Μεταβολομική ανάλυση; Πρωτεωμική ανάλυση; Γονιδιωματική ανάλυση; Ποιότητα καρπών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
140 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)