Ανάλυση υποπροϊόντων ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και διερεύνηση της βιοδραστικότητάς τους

Περίληψη

Η αξιοποίηση των υποπροϊόντων της ιχθυοκαλλιέργειας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης και διατροφικής αξίας αποτελεί πρόκληση. Η ιδέα αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγχρονης σκέψης για ελαχιστοποίηση των αποβλήτων τροφίμων (κυκλική οικονομία) και αξιοποίησή τους για την παραγωγή νέων τροφίμων, που θα συμβάλλουν στον περιορισμό της διατροφικής επισφάλειας. Στόχος της παρούσας έρευνας αποτελεί η μελέτη των υποπροϊόντων ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας με σκοπό τη διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησής τους, συμβάλλοντας έτσι στην αειφορία του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Από τα εκτρεφόμενα ελληνικά είδη, επιλέχθηκαν να εξετασθούν οι τσιπούρες, ως ένα από τα σημαντικότερα εκτρεφόμενα είδη, καθώς επίσης και οι κρανιοί, ως ένα από τα «νέα» και υποσχόμενα είδη εκτροφής. Οι στόχοι της παρούσας μελέτης ήταν: 1) ο προσδιορισμός της διατροφικής σύνθεσης των υποπροϊόντων των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, 2) ο προσδιορισμός της σύστασης των υποπροϊόντων των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και του αντίσ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Utilizing fish by-products for the production of high added value and nutritious food products, is a challenging option. This idea, supports the minimization of food waste (circular economy) for the production of new food products, that contribute towards addressing food insecurity. The aim of the present research is to study fish by-products in order to investigate the possibility of their utilization, thus contributing to the sustainability of the fish farming industry. From the Greek breeding fish species, they were chosen to be studied, gilthead sea bream, as one of the most popular farmed fish species, as well as meagre, as one of the "new" and promising farmed fish species. The aim of the present study was 1) the determination of the nutritional composition of fish aquaculture by-products, 2) the determination of the concentration of metals, heavy metals and trace elements of fish by-products as well as their aquatic environment, 3) the investigation of the bioactivity of fish by ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/47428
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47428
ND
47428
Εναλλακτικός τίτλος
Analysis of by-products of fish aquaculture and evaluation of their bioactivity
Συγγραφέας
Κανδυλιάρη, Αικατερίνη του Πέτρος
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων. Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Καψοκεφάλου Μαρία
Παπανδρουλάκης Νικόλαος
Μαλλούχος Αθανάσιος
Δασενάκης Εμμανουήλ
Προεστός Χαράλαμπος
Ζαμπέλας Αντώνιος
Ζωγραφάκης Σταύρος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Υποπροϊόντα; Ψάρια; Διατροφική σύσταση; Βιοδραστικότητα; Κυκλική οικονομία; Ιχθυοκαλλιέργεια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
2, xvi, 208 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)