Διατροφικές συνήθειες, ευπάθεια και έκπτωση νοητικών λειτουργιών σε ηλικιωμένους

Περίληψη

Η ευπάθεια είναι ένα γηριατρικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη δύναμη και αντοχή και από ελλειμματική λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού. Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν α) η καταγραφή του επιπολασμού της ευπάθειας, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά εργαλεία αξιολόγησής της και β) η διερεύνηση του ρόλου διατροφικών παραμέτρων στην εμφάνιση του συνδρόμου της ευπάθειας. Το δείγμα της παρούσας μελέτης (1943 άτομα άνω των 65 ετών) προήλθε από την μελέτη Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet (HELIAD). Το μικρότερο ποσοστό επιπολασμού εντοπίστηκε με την κλίμακα FRAIL (1,5%) και το μεγαλύτερο με το εργαλείο GFI (30,2%). Ως προς τους διατροφικούς παράγοντες, η υψηλή κατανάλωση λαχανικών και ο υψηλός βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής Δίαιτας σχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένο επιπολασμό ευπάθειας. Συγκεκριμένα, κάθε επιπλέον μονάδα αύξησης του δείκτη MedDietScore σχετίστηκε με 11% (p=0,09), 4% (p=0,005) και 7% (p<0.001) λιγότερες πιθανότητες ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Frailty is a geriatric condition, characterized by the inability to preserve homeostasis in response to even minor stressors. The aim of the current study was a) to estimate the prevalence of frailty using five different instruments in a cohort of Greek older adults and explore the association between frailty and various risk factors and b) to investigate the relationship between nutrition factors and frailty. Data were drawn from the Hellenic longitudinal Investigation of Aging and Diet (HELIAD) and in total 1943 people aged 65 years and above had participated. The prevalence of frailty varied depending on the frailty definition used (Fried definition: 4.1%, FRAIL Scale: 1.5%, FI: 19.7%, TFI: 24.5%, and GFI: 30.2%). As far as the dietary factors are concerned, high consumption of vegetables and high adherence to the Mediterranean Diet were associated with lower odds of frailty. More specifically, adjusting for confounding factors, each additional unit in the MedDietScore was associate ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/46960
ND
46960
Εναλλακτικός τίτλος
Dietary habits, frailty and cognitive impairment in older people
Συγγραφέας
Ντανάση, Εύα - Ευλαμπία Ανδρέας
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Γιαννακούλια Μαρία
Σκαρμέας Νικόλαος
Κυρώζης Ανδρέας
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Κοντογιάννη Μερόπη
Ζαλώνης Ιωάννης
Κωσταρέλλη Βασιλική
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Ευπάθεια; Επιπολασμός; Διατροφή; Μεσογειακή δίαιτα; Ομάδες τροφίμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
162 σ., πιν., σχημ., γραφ.