Παραγωγή β-γλυκανών από ζυμομύκητες υποπροϊόντων οινοποιίας

Περίληψη

Στην παρούσα διατριβή έγινε για πρώτη φορά απομόνωση και παραγωγή β-γλυκανών από μια νέα και ανεξερεύνητη πηγή, τα κυτταρικά τοιχώματα των ζυμομυκήτων των υποπροϊόντων οινοποιίας (οινολάσπες), με μια ‘πράσινη’ τεχνολογία η οποία: 1) είναι κατάλληλη για βιομηχανική παραγωγή β-γλυκάνης από τα υποπροϊόντα οινοποιίας,2) μπορεί να διαχειριστεί τις τεράστιες ποσότητες των παραγόμενων υποπροϊόντων στις δεξαμενές ζύμωσης των οινοποιητικών μονάδων χωρίς παράλληλα να δημιουργεί νέους ρύπους αλλά αντίθετα, οι παραγόμενοι ρύποι να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση επιπλέον προϊόντων, 3) παράγει ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας το οποίο προορίζεται για ενσωμάτωση σε λειτουργικά τρόφιμα και φάρμακα και 4) είναι σε μεγάλο βαθμό αειφορική με μια οικολογική κατεύθυνση προς την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της αξιοποίησης ενός βιομηχανικού αποβλήτου.Στο πρώτο μέρος της διατριβής αυτής έγινε μια τεχνική αξιολόγηση διαφόρωνμεθοδολογιών απομόνωσης και παραλαβής β-γλυκα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In this thesis, the first isolation and production of yeast β-glucan from a completelynew and unexplored source, yeast cell walls from winery spent yeast biomass (winerysludge) was achieved with a sustainable and ‘green’ method which: 1) is suitable forβ-glucan industrial scale production from winery by-products, 2) is able to treat thehuge quantities of wine sludge produced every year in winery fermentation tankswithout producing new wastes but unlike, the generated wastes can be valorized orreutilized for the recovery of more products, 3) is able to produce an added valueproduct which is intended for its incorporation in functional foods and medicines and4) has a degree of sustainability with an ecological direction towards the protection ofthe environment through the valorization of an industrial waste.In the first part of this thesis, a technical evaluation of various isolation andpurification methods from yeast was done. The methods were evaluated as to therequired steps and their ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44098
ND
44098
Εναλλακτικός τίτλος
Production of yeast β-glucan from winery by-products
Συγγραφέας
Βαρελάς, Βασίλειος του Παναγιώτης
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Νεραντζής Ηλίας
Παπαδογιαννάκης Γεώργιος
Προεστός Χαράλαμπος
Μπανίλας Γεώργιος
Ταταρίδης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Βιομηχανική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
β-γλυκάνη; Ζυμομύκητες; Υποπροϊόντα οινοποιίας; Προϊόντα προστιθέμενης αξίας; Αειφορική διαχείριση οινοποιίας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
224 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)