Μελέτη και αξιολόγηση μικροφυκών ως πηγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η μελέτη των ακατέργαστων υδατικών εκχυλισμάτων από μικροφύκη Chlorella sp., Nannochloropsis sp., Tetraselmis sp. και Phaeodactylum sp.. Μια τέτοια μελέτη στοχεύει στην ανάγκη εύρεσης νέων πράσινων πηγών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν ένζυμα GSTs από το γένος Chlamydomonas με στόχο την απόκτηση περαιτέρω γνώσεων που σχετίζονται με GSTs από θαλάσσιους οργανισμούς.Με στόχο την κατανόηση του ρόλου των GSTs στους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς αλλά και την εύρεση στοιχείων για την ανάπτυξη νέων βιοτεχνολογικών εφαρμογών, ακολούθησε η μελέτη του γονιδιώματος Chlamidomonas reinhardtii. Τα αποτελέσματα φανέρωσαν την παρουσία 15 GST-like ενζύμων (CrGSTs) τα οποία αναλύθηκαν φυλογενετικά. Τα ισοένζυμα CrGST10 και CrGST7, που φαίνεται να ανήκουν στη Sigma τάξη, κλωνοποιήθηκαν, εκφράστηκαν σε βακτηριακά κύτταρα E. coli και προσδιορίστηκε η εκλεκτικότητά το ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Microalgae are an extremely heterogeneous group of organisms. This genetic diversity makes microalgae, a rich source of biomolecules with applications in the feed, food, nutritional, cosmetic, pharmaceutical and even fuel industries. The purpose of the present study was the evaluation of selected Chlorella, Nannochloropsis, Tetraselmis and Phaeodactylum strains as a source of high value added products.In the first part of the work, aqueous extracts from eight Chlorella strains were evaluated towards selected cosmeceutical properties such as enzymatic and non-enzymatic antioxidant capacity, glutathione content and inhibition potency towards skin regulatory enzymes (tyrosinase and elastase). Total antioxidant capacity (TAC) measurements, determined by a series of non-enzymatic assays (FRAP, ABTS, DPPH), showed significant variabilities among strains suggesting a large chemical diversity of antioxidants in Chlorella species. The second part of the work provides the characterization of the ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 5/2020)
Το πλήρες κείμενο της διατριβής είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή από τη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40607
ND
40607
Εναλλακτικός τίτλος
Study and evaluation of microalgae as a source of high value added products
Συγγραφέας
Χατζηκωνσταντίνου, Μαριάννα Γρηγόριος
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Ενζυμικής Τεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Λάμπρου Νικόλαος
Κλώνης Ιωάννης
Φλεμετάκης Εμμανουήλ
Κίντζιος Σπυρίδωνας
Βόντας Ιωάννης
Μάδεσης Παναγιώτης
Τσιπλάκου Ελένη
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Γλουταθειόνη; Τρανσφεράση γλουταθειόνης; Αντιοξειδωτικά ένζυμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xx, 312 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.