Η σημασία της περιεκτικότητας πρωτεϊνών της γύρης στην ανάπτυξη, αναπαραγωγή και παραγωγικότητα των μελισσών (Apis mellifera L.)

Περίληψη

ΠΕΡΙΛΗΨΗΗ επίδραση της περιεκτικότητα πρωτεϊνών της γύρης στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την παραγωγικότητα των μελισσών (Apis mellifera L.), ήταν το αντικείμενο της παρούσας έρευνας. Η γύρη συλλέχθηκε από πέντε μελίσσια χρησιμοποιώντας εσωτερικές γυρεοπαγίδες πυθμένα κάθε δεύτερη ημέρα, όπου το 10% της συλλεγόμενης γύρης διαχωρίστηκε ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και τη μορφή, ώστε να προσδιοριστούν τα φυτά που επισκέπτονται οι μέλισσες, ενώ το υπόλοιπο της γύρης αναμίχθηκε. Πραγματοποιήθηκε χημική ανάλυση πρωτεϊνών και μέτρηση υγρασίας στην ξεχωρισμένη και στην ανάμικτη γύρη. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στη γύρη αποτελεί το βασικό συστατικό της χημικής σύνθεσής της, και ο προσδιορισμός της είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στη διερεύνηση της επίδρασής της στα μελίσσια. Κάθε μήνα τα μελίσσια επιθεωρούνταν και καταγραφόταν η έκταση του γόνου, ο πληθυσμός, η κατάσταση υγείας των μελισσιών και η αποθηκευμένη ποσότητα μελιού και γύρης. Η γύρη από διάφορα βοτανικά είδη έχει διαφορετική περιεκ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

ABSTRACTThe impact of the protein content of pollen on the development, reproduction and productivity of the honey bee (Apis mellifera L.) was the subject of this research. The pollen was collected from five bee colonies using inside pollen-traps every second day, 10% of the collected pollen was separated according to colour, shape and structure so as to identify the visited plants, the rest of the pollen was mixed. Of the mixed and the separated pollen, a chemical analysis for protein and water content was conducted. The protein and other constitutes in pollen are the basic chemical composition, and their determination is useful for the establishment of its impact on the bee colonies. Every month the bee colonies were inspected and recorded the amount of brood, the population, the colony hygiene and the honey and pollen stored. Pollen from various botanical species has different protein content for the honey bee and that affects the growth and the productivity of the bee colony. In t ...
ABSTRACTThe impact of the protein content of pollen on the development, reproduction and productivity of the honey bee (Apis mellifera L.) was the subject of this research. The pollen was collected from five bee colonies using inside pollen-traps every second day, 10% of the collected pollen was separated according to colour, shape and structure so as to identify the visited plants, the rest of the pollen was mixed. Of the mixed and the separated pollen, a chemical analysis for protein and water content was conducted. The protein and other constitutes in pollen are the basic chemical composition, and their determination is useful for the establishment of its impact on the bee colonies. Every month the bee colonies were inspected and recorded the amount of brood, the population, the colony hygiene and the honey and pollen stored. Pollen from various botanical species has different protein content for the honey bee and that affects the growth and the productivity of the bee colony. In this study the protein content in 35 mixed and 50 separated pollen samples from selected botanical origins were analyzed. The protein content ranged from 11.5% (Chondrilla juncea) to 27.4% (Cucumis melo), the average was 19.9%. The proteins of mixed pollen in different periods of the year ranged from 13.9% to 27.8% and the average was 21%. Differences in the crude protein content were noticed between the anemophilоes and the entomophiloes species, among different species of plants of the same family. Honey bees prefer to collect most of their pollen, from introduced agricultural plants when are in bloom. The honey bee preferences for pollen also depended on the distribution of the honey flora. The reproduction, development and productivity of the bee colonies are high, when the honey bees collect pollen with protein content over 20%. The higher the protein content is, the higher the above-mentioned factors are. During spring, pollen with protein content above 21%, and especially above 27% allows colonies to maintain a high level of reproduction and development. If there is pollen with high protein content during autumn, then colonies develop faster early in the spring the following year. When protein content is reduced, the reproduction and the development of bee colonies are also reduced. The productivity is also decreasing when protein content is reduced. The water content in the analyzed samples from the selected botanical origins ranged between 9.7% (Centaurea calcitrapa) to 23.1% (Crepis sp.) with the average of 17.4%. The water content in the mixed pollen for different periods ranged between 12.3% to 26.6% and the average was 18.8%. The water content in the pollen is affected mostly by the humidity of the environment. The determination of water in the pollen samples was necessary to report the protein content.The record of pollen flora and the collection of pollen samples were achieved by using botom board pollen traps, located in Belozem (Bulgaria). The analysis of the important honey plants of the study area includes 113 species of honey plants from 101 genera and 46 families. That indicates a relatively high number and varieties of honey plants having different protein content of pollen, and gives a favorable affect on the bee organism. The most important 50 species were analyzed for protein and water content. The highest collection of pollen was found in spring and early summer, when the honey bees rear a great amount of brood.περισσότερα
Κατέβασμα αρχείου PDF
edback_cancel_button" name="cancel" value="Ακύρωση" onclick='jQuery("#downloadPDF_form").toggle(); return false;'/> "col-auto"> ABSTRACTThe impac mg" src="/eadd/images/pdf_bw.png"/>Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (2.9 MB)  (Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
DOI
10.12681/eadd/36760
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/36760
ND
36760
Εναλλακτικός τίτλος
The impact of the protein content of pollen on the development, reproduction and productivity of honey bee (Apis mellifera L.)
Συγγραφέας
Ράντεβ, Ζέκο (Πατρώνυμο: Ράντεβ)
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας
Εξεταστική επιτροπή
Θρασυβούλου Ανδρέας
Τανανάκη Χρυσούλα
Παπαδόπουλος Ηλίας
Χαριζάνης Πασχάλης
Μολασιώτης Αθανάσιος
Γούναρη Σοφία
Ντότας Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Γύρη; πρωτεϊνικό περιεχόμενο; ανάπτυξη μελισσιών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xii, 105 σ., εικ., πιν., γραφ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)