Απομόνωση, χαρακτηρισμός συστατικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της μεσογειακής χλωρίδας: μελέτη και αξιολόγηση της βιολογικής δραστικότητας

Περίληψη

Ο σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η μελέτη υδατικών και οργανικών εκχυλισμάτων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας. Ο στόχος ήταν η ταυτοποίηση των κύριων συστατικών τους και η αξιολόγηση της εν δυνάμει βιολογική τους δράσης.Μελετήθηκαν τα φυτά: δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis L.), δίκταμο (Origanum dictamnus L.), κρόκος Κοζάνης (Crocus sativus L.), μελισσόχορτο (Melissa officinalis L.), φασκόμηλο (Salvia officinalis L.) και χαμομήλι (Matricaria recutita L.). Η παραλαβή των υδατικών εκχυλισμάτων προσομοιάστηκε με τη συνήθη χρήση αυτών σε μορφή αφεψήματος (2 g σε 1 κούπα τσαγιού-200mL νερού θερμοκρασίας 85 oC), ενώ επιπλέον μελετήθηκε και η εκχύλιση με νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με ή χωρίς τη βοήθεια λουτρό υπερήχων. Στη συνέχεια, έγινε εκχύλιση των παραπάνω εκχυλισμάτων με οργανικό διαλύτη προκειμένου να παραλάβουμε τα συστατικά εκείνα που προσδίδουν το άρωμα των αφεψημάτων και των υδατικών εκχυλισμάτων.Στα παραπάνω εκχυλίσματα προσδιορίστηκε το ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this thesis was to study aqueous and organic extracts of aromatic and medicinal plants of the Mediterranean flora. The main goal was to identify the major components and to evaluate their potential biological activity.The plants studied were rosemary (Rosmarinus officinalis L.), dittany (Origanum dictamnus L.), saffron (Crocus satvius L.), lemon balm (Melissa officianalis L.), sage (Salvia officianlis L.) and chamomile (Matricaria recutita L.). Aqueous extracts were prepared in beverage form (2 g in 1 cup tea-200mL of water at 85 oC), additionally extractions with water in ambient temperature with or without the use of ultrasounds water bath, were studied. Then the above extracts were further extracted with organic solvent in order to receive those components responsible for the aroma of herbal extracts.The content of total phenolic compounds in plant extracts was determined by Folin–Ciocalteu method, while the antioxidant activity was estimated with ABTS and DPPH assay. Wel ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35328
ND
35328
Εναλλακτικός τίτλος
Isolation, characterization of components of aromatic and medicinal plants of the mediterranean flora: study and evaluation of biological activity
Συγγραφέας
Αναστασάκη, Ειρήνη Γεώργιος
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Πολυσίου Μόσχος
Κωνσταντίνου-Κόκοτου Βιολέττα
Ταραντίλης Πέτρος
Τσακαλίδου Ευθυμία
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Παππάς Χρήστος
Κυμπάρης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αρωματικά φυτά; Αφεψήματα; Αντιοξειδωτική δράση; Αντιμικροβιακή δράση; Φασματοσκοπία FT-IR
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiii, 337 σ., εικ., πιν., σχημ., ευρ.