Μελέτη χημικής σύστασης αιθαιρίων ελαίων ορισμένων αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας

Περίληψη

Στην εργασία αυτή συγκρίθηκε η μέθοδος παραλαβής αιθέριων ελαίων με τη συσκευή Clevenger με μια μέθοδο απομόνωσης, την μικροεκχύλιση στερεός φάσης (SPME). Η μελέτη έγινε στα φυτά της ρίγανης (Origanum vulgare ssp. hirtum), του τσαγιού του βουνού (Sideritis spp.), της μέντας (Mentha spp.) και του δυόσμου (Mentha spp.). Στόχος ήταν η μελέτη της επίδρασης της μεθόδου διαχωρισμού στη σύσταση των αιθέριων ελαίων. Από την ανάλυση των αιθέριων ελαίων που έγινε με GC-MS βρέθηκε ότι η κύρια χημική ομάδα τερπενικών ουσιών που χαρακτηρίζει το κάθε φυτό προσδιορίζεται εξίσου καλά και με τις δύο μεθόδους. Η μέθοδος της υδροαπόσταξης ήταν στατιστικά σημαντικά πιο ευαίσθητη από την SPME στις περιπτώσεις (τσάι του βουνού και δυόσμος) που τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων διέφεραν. Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διατριβής αποτέλεσε η εποχική διακύμανση της χημικής σύστασης των αιθέριων ελαίων έξι αρωματικών φυτών: μυρτιά (Myrtus communis L.), σχίνος (Pistacia lentiscus L.), θυμάρι (Coridothymus capitat ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Hydrodistillation (HD) and solid phase microextraction (SPME) were employed to isolate essential oil from dry leaves and stems of oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum), mountain tea (Sideritis spp), spearmint (Mentha spp.) and peppermint (Mentha spp.). The main compounds present in the essential oil of the plants were isolated by both techniques. The two techniques were compared by gas chromatography-mass spectrometry. The two techniques proved statistically identical except for the essential oil composition of mountain tea and peppermint. In those cases, hydrodistillation was found to be statistically more sensitive than SPME. The seasonal variation of the essential oil composition of six aromatic wild plants, Pistacia lentiscus L. (Anacardiaceae) and Myrtus communis L. (Myrtaceae), Coridothymus capitatus Reinchenb. fil. (Lamiaceae), Satureja thymbra (Lamiaceae), Salvia fruticosa Miller (Lamiaceae), Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae), grown in Zakynthos, a Greek island, was invest ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/23695
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/23695
ND
23695
Συγγραφέας
Γαρδέλη, Χρυσαυγή (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Κουτίνας Αθανάσιος
Γιαννιώτης Σταυριανός
Τζιά Κωνσταντίνα
Κωνσταντινίδης Θεοφάνης
Καψοκέφαλου Μαρία
Ευαγγελίου Βασιλική
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Εποχική διακύμανση αιθερίων ελαίων; Ανάλυση αιθερίων; Αντιοξειδωτική δράση; Αέρια χρωματογραφία - φασματομετρία μάζας; Αρωματικά φυτά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
207 σ., παράρτημα χ.α., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)