Η επίδραση του καλίου στην ανόργανη θρέψη και την αύξηση της ελιάς

Περίληψη

Η διδακτορική αυτή διατριβή απαρτίζεται από 5 πειράματα από τα οποία τα δυο σχεδιάστηκαν για μελέτες της πιο αποτελεσματικής χρήσης Κ από τις ποικιλίες Κορωνέϊκη, Καλαμών και Arbequina. Στο τρίτο μέρος μελετήθηκε η επίδραση του διαχωρισμού του ριζικού συστήματος (Split root system) σε δυο στις φυσιολογικές παραμέτρους, την βλαστική αύξηση και την χημική σύσταση της ποικιλίας «Χονδρολιά Χαλκιδικής». Στο τέταρτο πείραμα μελετήθηκε η επίδραση του Κ στην αύξηση του ριζικού συστήματος στις ποικιλίες «Χονδρολιά Χαλκιδικής , Biancolilla, Μεγαρίτικη» καθώς και στην άγρια ελιά (Olea sylvestris L). Στο 5ο πείραμα μελετήθηκε η επίδραση των αλάτων NaCl, KCl και CaCl2 στην αντοχή στην αλατότητα, στην αύξηση και την χημική σύσταση φυτών (ιδιαίτερα στο Κ) της ποικιλίας ¨Γαϊδουρολιά». Παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα χρήσης του Κ μεταξύ των ποικιλιών. Οι ποικιλίες Κορωνέϊκη και Arbequina ήταν πιο αποτελεσματικές στην χρήση Κ σε σύγκριση με την ποικιλία Καλαμών. Επίσης οι περι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This Ph. D thesis consisted of five experiments two of them were conducted in order to find out the more efficient cultivar concerning K+ use among the studied cultivars (‘Koroneiki’, ‘Kalamon’ and ‘Arbequina’). Another aim was to find out the effect of split root system on physiological parameters, vegetative growth and chemical composition, especially K concentration of the olive cultivar ‘Chondrolia Chalkidikis’. The aims of the fourth experiment were to find out the effect of K on root growth of four olive genotypes, root/shoot ratio and to compare the four genotypes (‘Chondrolia Chalkidikis’, ‘Biancolilla’, ‘Megaritiki’, and the ‘Wild Olive’) concerning their differential root elongation, as a response to K level. In order to find out salt tolerance of the cultivar ‘Gaidourolia’ and the effect of different types of salts on vegetative growth and chemical composition, the fifth experiment was carried out. A significant variation in K use efficiency among the studied cultivars was o ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/31604
ND
31604
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of potassium on olive tree nutrition and growth
Συγγραφέας
Arifin, Saykhul
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλλου
Εξεταστική επιτροπή
Δημάση Κορτέσα
Θεριός Ιωάννης
Σωτηρόπουλος Θωμάς
Χατζησαββίδης Χρήστος
Βογιατζής Δημήτριος
Κουνδουράς Στέφανος
Κουκουρίκου-Πετρίδου Μαγδαληνή
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Ελιά; Κάλιο; Ανόργανη θρέψη; Φωτοσύνθεση; Στοματική αγωγιμότητα; Διαπνοή; Μερική ξήρανση ριζοστρώματος; Αλατότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xxviii, 248 σ., εικ., πιν., σχημ., ευρ.