Ο μεταβολισμός του άνθρακα στον καρπό της τομάτας

Περίληψη

Ο μεταβολισμός του άνθρακα στον καρπό της τομάτας εξαρτάται σε μεγάλοβαθμό από τις εισροές του άνθρακα σε αυτόν αλλά και από τη συσσώρευση τουCO2. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι η συγκέντρωσή του CO2 μέσα στον καρπό είναιαρκετά υψηλή. Tο πρωταρχικό ένζυμο μετατροπής του CO2 σε δισανθρακικάκαι αντίστροφα, είναι η αφυδατάση των ανθρακικών (CA). Για το λόγο αυτόμελετήθηκε η ενζυμική της δραστηριότητα και πραγματοποιήθηκεανοσοανίχνευση της πρωτεΐνης στους ιστούς του καρπού. Επιπρόσθετα,μελετήθηκε το πρότυπο έκφρασης των ήδη χαρακτηρισμένων τριών ισοτύπων,LeCA1, LeCA2 και LeCA3, σε όλους τους ιστούς ή όργανα της τομάτας κατά τηδιάρκεια της ημέρας, καθώς και της έκφρασης κατά τη διάρκεια του 24ώρου.Την ημέρα, ο ώριμος πράσινος καρπός έχει την ικανότητα να φωτοσυνθέτει,έστω και σε χαμηλά επίπεδα, και να αφομοιώνει CO2 μέσω της Rubisco. Τηνύχτα, όμως, το CO2 που εκλύεται πρέπει να επαναδεσμεύεται μέσω τηςκαρβοξυλάσης του φωσφοενολοπυροσταφυλικού οξέος (PEPC). Για το λόγοαυτό εξετάστηκαν, η ύπαρξη, η ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Carbon metabolism in tomato fruit is highly dependent on carbon influx, aswell as CO2 contribution. It is well established that CO2 inside fruit is plentiful.The key enzyme of converting CO2 to bicarbonate is cabonic anhydrase (CA).For this reason, CA activity and immunohistolocalization was studied throughouttomato fruit tissues. In addition, the expression pattern of three alreadycharacterized CA isozymes LeCA1, LeCA2, LeCA3 was studied in all tomatotissues during day as well as in tomato fruit tissues, specifically, during day andnight. In daytime, the mature green fruit is able for photosynthesis, though atminimal rates, through Rubisco. During night, however, the enzyme responsiblefor CO2 recapturing is PEPC. This was the reason for the studying of PEPCactivity, protein and transcripts as well as PEPCk gene expression pattern in adiel cycle. There is evidence that PEPC is active during night, thus,incorporating CO2 into malate and/or citrate. Followingly, the concentrations ofmali ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/17228
Εναλλακτικός τίτλος
Carbon metabolism in tomato fruit
Συγγραφέας
Διαμαντόπουλος, Περικλής Δημήτριος
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κατινάκης Παναγιώτης
Χατζόπουλος Πολυδεύκης
Αϊβαλάκις Γεώργιος
Kαραμπουρνιώτης Γεώργιος
Μπουράνης Δημήτριος
Ακουμιανάκης Κωνσταντίνος
Σάββας Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Διοξείδιο άνθρακα; Καρβοξυλάση του φωσφοενολοπυροσταφυλικού οξέος (PEPC); Αφυδατάση των ανθρακικών (CA); Μηλικό οξύ; Κιτρικό οξύ; Ημερήσιες διακυμάνσεις
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
168 σ., εικ., πιν., σχημ.