Παράγοντες που επηρεάζουν τα μορφολογικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά του καρπού της πιπεριάς κατά την ανάπτυξη, ωρίμανση και αποθήκευση

Περίληψη

Η πιπεριά περιλαμβάνει καρπούς διαφόρων σχημάτων (φλάσκα, κέρατο κ.α.) και ποικίλα χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος, χρώμα, καυστικότητα. Είναι θερμόφιλο φυτό και η καρπόδεση προωθείται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 18 οC, ενώ σε μικρότερες θερμοκρασίες από 15oC κατά την ανάπτυξη του άνθους προκύπτει συνήθως ανθόπτωση ή ο σχηματισμός άσπερμων καρπών. Σε σχεδόν όλες τις ποικιλίες πιπεριάς ο καρπός ταξινομείται ως μη κλιμακτηριακός. Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πιπεριές τύπου φλάσκας (California Wonder, Yolo Wonder, E84066, Tomson) και επιμήκους σχήματος (Long Yellow Jumbo, Hot Chili-as, Bounty F1 Lenor, Picora, Σταυρός, Φλωρίνης), με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος καρπού, καυστικότητα (Hot Chili-as: μέτρια, Σταυρός: έντονη) και χρωματισμό περικαρπίου (Golden California Wonder: κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα). Εξετάστηκε, τόσο η ανάπτυξη και η ωρίμανση του καρπού χωρίς ανταγωνισμό (1 καρπός ανά φυτό) ή κάτω από την επίδραση ανταγωνισμού (6-8 ταυτόχρονα αναπτυσσόμενοι καρποί πάνω σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Pepper fruits vary in shape (bell, long fruits) and other characteristics, like size, color, pungency according to the cultivar. Fruit set is favoured by a warm environment with temperatures greater than 18 οC. In contrast, low temperatures (<18 οC) during anthesis cause flower abortion or the development of seedless fruits. In the majority of cultivars, pepper exhibits a typical non-climacteric behaviour during harvest and storage. The present study included peppers of the bell type (California Wonder, Yolo Wonder, E84066, Tomson) and elongated fruit forms (Long Yellow Jumbo, Hot Chili-as, Bounty F1 Lenor, Picora, Stavros, Florinis), with different characteristics such as fruit size, pungency (Hot Chili-as: low, Stavros: strong) and color of the pericarp (Golden California Wonder: yellow-orange color at the mature stage). This project investigates the growth and ripening of pepper fruits in relation to fruit load (competition among the growing fruits), temperature and photoperiod duri ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/30397
ND
30397
Εναλλακτικός τίτλος
Factors that affect the morphological and physiological characteristics of pepper fruits during the development, growth, maturity and storage
Συγγραφέας
Θανόπουλος, Χαράλαμπος του Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών
Εξεταστική επιτροπή
Πάσσαμ Χάρολντ Κρίστοφερ
Μπουράνης Δημήτριος
Ολύμπιος Χρίστος
Ακουμιανάκης Κωνσταντίνος
Τσαντίλη Ελένη
Αϊβαλάκης Γεώργιος
Πετρόπουλος Σπυρίδων
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Πιπεριά; Παρθενοκαρπία; Αυξίνη; Κλιμακτηριακός καρπός; Αιθυλένιο; Ανταγωνισμός καρπών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiv, 249 σ., εικ., πιν., γραφ.