Η χρήση της ρίγανης στη διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων

Περίληψη

Η πρακτική της προσθήκης αντιβιοτικών ουσιών σε μικρές ποσότητες στην τροφή των παραγωγικών ζώων με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και την επιτάχυνση του ρυθμού σωματικής αύξησης υπόκειται τα τελευταία χρόνια σε έντονη κριτική κυρίως για την ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών παθογόνων βακτηρίων. Ο κίνδυνος της μεταβίβασης αυτής της ανθεκτικότητας μέσω κυρίως της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στον περιορισμό των αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων, αλλά και των κοκκιδιοστατικών ουσιών που προσθέτονται στην τροφή των ζώων και ενθάρρυνε την προσθήκη στις ζωοτροφές εναλλακτικών πρόσθετων υλών. Για τη διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης της ρίγανης στη διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων διενεργήθηκαν δυο κύριοι πειραματισμοί. Κατά τον πρώτο πειραματισμό εξετάστηκε η επίδραση της ρίγανης στις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, καθώς και στην οξειδωτική σταθερότητα του μυϊκού ιστού του στήθους και του μηρού, όταν προσθέτεται στην τροφή τους ρίγανη με τη μορ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Although, it is common practice to add antibiotics to poultry diets to improve chicken health and productivity, it is generally accepted that the use of dietary antibiotics may potentially affect human health due to emergence in food animals of zoonotic microorganisms that are resistant to antibiotics. This health threat has urged European countries to ban recently certain feed additives including antibiotics and anticoccidal substances. As a result, use of alternatives to these feed additives is currently being encouraged. The purpose of this study was to investigate the potential use of ground oregano plants in feeding of broiler chickens. For this study, two experiments were carried out. In the first experiment, the effects of diet supplementation with ground oregano on growth performance and oxidative stability of breast and thigh muscle tissue of broiler chickens were investigated. In the second experiment, the effect of diet supplementation with ground oregano on performance of b ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15191
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15191
Εναλλακτικός τίτλος
The use of ground oregano plants in feeding of broiler chickens
Συγγραφέας
Γιάννενας, Ηλίας Αλέξανδρος
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Ζωϊκής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Σπάης Αλέξανδρος
Μποτσόγλου Νικόλαος
Φλώρου-Πανέρη Παναγιώτα
Γιαννακόπουλος Αθανάσιος
Τσερβένη-Γούση Αγγελική
Παπαζαχαριάδου Μαργαρίτα
Χρηστάκη Ευτέρπη
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Ρίγανη; Διατροφή; Κρεοπαράγωγα ορνίθια; Αυξητικοί παράγοντες; Οξειδωτική σταθερότητα; Κοκκιδιοστατικά; Αντιοξειδωτικές ουσίες; Αποδόσεις ορνιθίων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
136 σ., εικ.