Σχέσεις δομής και ιδιοτήτων πολυσακχαριτών σε συστήματα χαμηλής και υψηλής συγκέντρωσης διαλύτη

Περίληψη

Οι σχέσεις της μοριακής δομής και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων πολυσακχαριτών μελετήθηκαν τόσο σε συστήματα υψηλής συγκέντρωσης διαλύτη (διαλύματα και υδροπηκτές πουλλουλάνης και (1>3),(1>4)-β-D-γλυκανών) όσο και σε άμορφες καταστάσεις πλαστικοποιημένες με μικρές συγκεντρώσεις νερού και σορβιτόλης (πουλλουλάνη, χιτοσάνη και μίγματα αμύλου-χιτοσάνης και πουλλουλάνης-χιτοσάνης). Η κλασμάτωση του μικροβιακού πολυσακχαρίτη πουλλουλάνη σε κλάσματα διαφορετικού μοριακού μεγέθους έγινε με βαθμίδωση της συγκέντρωσης του διαλύτη και ο χαρακτηρισμός της μοριακής δομής με 13C-NMR φασματοσκοπία και χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους υψηλής απόδοσης (HPSEC) συνδεμένης με δύο ανιχνευτές, σκεδασμού του φωτός υπό πολλαπλές γωνίες (MALLS) και δείκτη διάθλασης (RI). Η απομόνωση και ο καθαρισμός των β-γλυκανών από τρεις διαφορετικές πηγές δημητριακών καρπών έγινε με ήπιες συνθήκες και περιλάμβανε διαδοχικά υδρολυτικά στάδια με καθαρά ένζυμα, όπως α-αμυλάση (θερμοάντοχη, μικροβιακής προέλευσης), παγκρεατί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Structure - function relations of polysaccharides in high and low solvent systems were explored in this study. Pullulan solutions and (1>3), (1>4)-β-D-glucan solutions and hydrogels, as well as amorphous systems of pullulan, chitosan and starch-chitosan and pullulan-chitosan blends plasticized with small amounts of water and/or sorbitol were the study systems. The microbial polysaccharide pullulan was fractionated by a solvent-gradient technique into different molecular mass fractions and characterized by 13C-NMR spectroscopy and high-performance size exclusion chromatography (HPSEC) combined with a multiangle laser light scattering (MALLS) and a refractive index detector (RI). The isolation and purification of β-glucans from three different cereal genera (oat, barley and wheat) was carried out under mild conditions and involved successive enzyme digestions with a thermostable microbial a-amylase, pancreatin, and a microbial xylanase. The molecular size of β-glucans was determined by a ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15122
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15122
Εναλλακτικός τίτλος
Structure - function relations of polyssacharides in high and low moisture systems
Συγγραφέας
Λαζαρίδου, Αθηνά Αριστοτέλης
Ημερομηνία
2003
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Αληχανίδης Ευστάθιος
Ρουκάς Τριαντάφυλλος
Λαζαρίδης Χαράλαμπος
Κιοσέογλου Βασί
Δοξαστάκης Γεώργιος
Στοφόρος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Πολυσακχαρίτες; Β-γλυκάνες; Ρεολογία; Υδροπηκτές; Δομές; Υαλώδης μετάπτωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
362 σ., εικ.