Η κατά βούληση πρόσληψη τροφής, πλούσιας σε κυτταρίνες ή και σε μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, από χοίρους καθορισμένου γενοτύπου, σε σχέση με την ικανότητα της τροφής τους να συγκρατεί νερό και με την προσθήκη σε αυτήν ξυλάνασης

Περίληψη

Διενεργήθηκαν τρεις πειραματισμοί κατά την περίοδο 1996-1998 προκειμένου να προσδιοριστεί η κατά βούληση πρόσληψη τροφής, πλούσιας σε κυτταρίνες ή και σε μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες από χοίρους καθορισμένου γενότυπου, σε σχέση με την ικανότητα της τροφής να συγκρατεί νερό και με την προσθήκη σε αυτήν ξυλανάσης. Ο πρώτος πειραματισμός πραγματοποιήθηκε με σκοπό να βρεθεί μια ασφαλής και αξιόπιστη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της Ικανότητας Συγκράτησης Νερού (ΕΝ) της τροφής, να διερευνηθεί η σχέση της Ικανότητας Συγκράτησης Νερού της τροφής με τη χημική σύσταση της τροφής και τέλος να αναπτυχθεί ένα μοντέλο από το οποίο θα μπορεί να προσδιοριστεί η ΙΣΝ της τροφής με τη βοήθεια της Φασματοσκοπίας Εγγύς Υπερύθρου (ΦΕΥ). Τα αποτελέσματα του πρώτου πειραματισμού συνοψίζονται στα ακόλουθα : Η Ικανότητα Συγκράτησης Νερού (ΕΝ) της τροφής μπορεί να επηρεαστεί ποιοτικά από τη μέθοδο που ακολουθείται στην ξήρανση του δείγματος, τόσο κατά την προετοιμασία του, όσο και κατά τη μέτρηση της ΕΝ. Δι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Three experiments were conducted during 1996-1998 in order to predict the voluntary food intake of pigs when given foods rich in non-starch polysaccharides. Moreover, an attempt was made to predict the Water Holding Capacity (WHC) of the foods and how it could be used for the prediction of voluntary food intake on such foods. The objectives of the first experiment were (i) to establish a reliable methodology for measuring the WHC of feedstuffs and foods, (ii) to investigate the relationship between WHC and chemical composition of feedstuffs under examination and (iii) to develop a model for predicting WHC of feedstuffs from near-infrared reflectance spectroscopy (MRS) and to compare it multi-variate models based on chemical composition. It was found that : (a) the WHC of feedstuffs can be qualitatively affected by the method of sample drying (at preparation and WHC determination) and the method of water extraction which is not trapped or bound in the sample after 24h soaking (by centri ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/5879
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/5879
ND
5879
Συγγραφέας
Τσάρας, Λυμπέρης
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Ζωϊκής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Σπάης Αλέξανδρος
Κατσαούνης Νικόλαος
Γιαννακόπουλος Αθανάσιος
Σαουλίδης Κωνσταντίνος
Τσερβένη Αγγελική
Φλώρου-Πανέρη Παναγιώτης
Χρηστάκη Ευτυχία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
110 σ., εικ.