Περίληψη
Εισαγωγή: Η δίαιτα / διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα φροντίδας μετά τη διάγνωση καρκίνου που όμως συχνά δε διευθετείται. Οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από διαιτητικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την πρόληψη άλλων νοσημάτων. Ο σκοπός του διδακτορικού ήταν η διερεύνηση διαιτητικών συνηθειών, γνώσεων περί διατροφής και συστάσεων, καθώς και εμπειριών διαιτητικής υποστήριξης ασθενών που έλαβαν ακτινοθεραπεία στην περιοχή της λεκάνης λόγω διάγνωσης καρκίνου. Μέθοδοι: Αρχικά, διενεργήθηκε συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τις ανάγκες υποστήριξης και παροχής πληροφοριών για δίαιτα μετά τη διάγνωση καρκίνου της περιοχής της λεκάνης. Στη συνέχεια, άτομα με διάγνωση καρκίνου της περιοχής της λεκάνης (ορθοκολικού, ουροδόχου κύστης, αναπαραγωγικών οργάνων) που είτε υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία (n=266) είτε είχαν ολοκληρώσει ακτινοθεραπεία στην περιοχή της λεκάνης (n=405), στρατολογήθηκαν για συμμετοχή σε έρευνα / ερωτηματολόγιο, και ένα δείγμα αυτών παρε ...
| Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα
(μέχρι και: 1/2025)
|
Εισαγωγή: Η δίαιτα / διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα φροντίδας μετά τη διάγνωση καρκίνου που όμως συχνά δε διευθετείται. Οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από διαιτητικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την πρόληψη άλλων νοσημάτων. Ο σκοπός του διδακτορικού ήταν η διερεύνηση διαιτητικών συνηθειών, γνώσεων περί διατροφής και συστάσεων, καθώς και εμπειριών διαιτητικής υποστήριξης ασθενών που έλαβαν ακτινοθεραπεία στην περιοχή της λεκάνης λόγω διάγνωσης καρκίνου. Μέθοδοι: Αρχικά, διενεργήθηκε συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τις ανάγκες υποστήριξης και παροχής πληροφοριών για δίαιτα μετά τη διάγνωση καρκίνου της περιοχής της λεκάνης. Στη συνέχεια, άτομα με διάγνωση καρκίνου της περιοχής της λεκάνης (ορθοκολικού, ουροδόχου κύστης, αναπαραγωγικών οργάνων) που είτε υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία (n=266) είτε είχαν ολοκληρώσει ακτινοθεραπεία στην περιοχή της λεκάνης (n=405), στρατολογήθηκαν για συμμετοχή σε έρευνα / ερωτηματολόγιο, και ένα δείγμα αυτών παρείχε επιπλέον τηλεφωνικές συνεντεύξεις (n=28). Το τρίτο μέρος της διδακτορικής διατριβής αποτέλεσε την διαθεσιμότητα και αξιολόγηση πληροφοριών διατροφής στο διαδίκτυο για ασθενείς με διάγνωση καρκίνου της περιοχής της λεκάνης. Αποτελέσματα: Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 254 (38%) άτομα. Παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στο δείγμα (39% και 24% αντίστοιχα) και παρουσία παρενεργειών των θεραπειών (στο 82% τουλάχιστον ένα σύμπτωμα όπως αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, απώλεια όρεξης, κόπωση). Τα δύο τρίτα των ατόμων που συμμετείχαν (n=170) πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία διαιτητική αλλαγή μετά τη διάγνωση, με κύριες αλλαγές τη μείωση των τροφίμων με ζάχαρη (48%) και του αλκοόλ (41%). Σαράντα τρία τοις εκατό (n=108) έλαβαν διαιτητική υποστήριξη από την ιατρική ομάδα, εκ των οποίων το 67% (n=72) ήταν ευχαριστημένοι. Η υποστήριξη από την ιατρική ομάδα σχετίστηκε σημαντικά με διαιτητική αλλαγή (OR 3.63, 95% CI: 1.82-7.23). Η πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν (68%, n=171) θα ήθελαν να λάβουν πρόσθετη στήριξη σχετικά με τη δίαιτά τους. Η ανάλυση της ποιοτικής έρευνας ανέδειξε επτά θεματικές ενότητες: "Η επίδραση της διάγνωσης και των θεραπειών στις διαιτητικές επιλογές", "Προσωπικές πηγές", "Κοινωνικές πηγές", "Συνοδά νοσήματα και αναπηρία", "Η επίδραση της εργασίας", "Ανακτώντας την κανονικότητα" και "Εμπόδια στη διαιτητική αλλαγή". Τέλος, τα περισσότερα ενημερωτικά φυλλάδια και μέσα σχετικά με δίαιτα και διατροφή είχαν καλό περιεχόμενο και καλή ποιότητα αλλά δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Επίλογος: Η έρευνα ανέδειξε έλλειψη συστηματικής διαιτητικής στήριξης σε άτομα μετά τη διάγνωση καρκίνου στη λεκάνη και την ανάγκη για παροχή ποιοτικών, βασισμένων σε έρευνα, πληροφοριών σε ασθενείς για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες των θεραπειών και να έχουν μια υγιή μελλοντική ζωή. Συνεισφορά στη γνώση: Η διατριβή αυτή βοήθησε στην κατανόηση των αναγκών σε στήριξη σχετικά με δίαιτα και διατροφή μιας ομάδας ασθενών που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, με ερευνητικό σχεδιασμό μικτών μεθόδων. Η γνώση αυτή μπορεί να συνεισφέρει στο σχεδιασμό αποτελεσματικών μελλοντικών παρεμβάσεων.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Background: Nutrition is an important aspect of cancer survivorship care that is not routinely addressed. Patients may benefit from dietary modifications to improve quality of life and future health outcomes. This PhD aimed to explore dietary habits, awareness of nutritional recommendations and experiences of nutritional support in patients who have received radiotherapy to the pelvic area following a cancer diagnosis. Methods: First, a systematic review regarding diet and nutrition information and support needs after a pelvic cancer diagnosis was conducted (Phase 1). In Phase two, people diagnosed with a pelvic cancer (anal, bladder, rectal and cancers of the reproductive organs), either undergoing [on-treatment (OT): n=266] or having completed pelvic radiotherapy 6-24 months previously [post-treatment (PT): n=405], were invited to participate in a survey, followed by telephone interviews with a sub-sample of 28 respondents. In Phase three, the availability and quality of online nutri ...
Background: Nutrition is an important aspect of cancer survivorship care that is not routinely addressed. Patients may benefit from dietary modifications to improve quality of life and future health outcomes. This PhD aimed to explore dietary habits, awareness of nutritional recommendations and experiences of nutritional support in patients who have received radiotherapy to the pelvic area following a cancer diagnosis. Methods: First, a systematic review regarding diet and nutrition information and support needs after a pelvic cancer diagnosis was conducted (Phase 1). In Phase two, people diagnosed with a pelvic cancer (anal, bladder, rectal and cancers of the reproductive organs), either undergoing [on-treatment (OT): n=266] or having completed pelvic radiotherapy 6-24 months previously [post-treatment (PT): n=405], were invited to participate in a survey, followed by telephone interviews with a sub-sample of 28 respondents. In Phase three, the availability and quality of online nutrition information for pelvic cancer patients in the UK was assessed. Results: The survey was completed by 254 (38%) cancer survivors. High overweight and obesity rates (39% and 24% respectively) and presence of treatment side effects (e.g. bowel changes, appetite issues, fatigue) (82%) were observed. Two-thirds of respondents (n=170) reported at least one dietary change since diagnosis; most notable changes were reduction of sugary foods (48%) and alcohol (41%). Forty-three percent (n=108) had received dietary support from the healthcare team, of which 67% (n=72) felt their needs were well met. Receipt of support from the healthcare team was significantly associated with dietary change (OR 3.63, 95% CI: 1.82-7.23). The majority of respondents (68%, n=171) would like to receive additional dietary support. Qualitative analysis identified seven themes: “Impact of diagnosis and treatments on dietary choices”, “Personal resources”, “Social resources”, “Comorbidities and disabilities”, “Influence of work”, “Regaining normality” and “Barriers to dietary changes”.. Finally, most online materials about diet and nutrition had comprehensive content and good quality, but they were not widely available. Conclusion: This thesis identified a lack of routine provision of nutritional care to patients following a cancer diagnosis and highlighted the need for reliable information to support patients in managing diet-related problems and leading a healthy future lifestyle. Contribution to knowledge: This thesis has developed a detailed understanding of diet and nutrition information and support needs in an under-researched cancer population, with the use of a mixed-methods design. This knowledge will inform the design of future dietary / lifestyle interventions.
περισσότερα