Περίληψη
Η παρούσα διατριβή εξετάζει τη σύγκρουση μεταξύ λύκου και ανθρώπου, η οποία προκύπτει κυρίως από τη θήρευση κτηνοτροφικών ζώων, αποτελώντας σημαντική απειλή τόσο για τη διατήρηση των λύκων όσο και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Για να επιτευχθεί η βιώσιμη συνύπαρξη λύκου και ανθρώπου, απαιτείται πλήρης κατανόηση των οικολογικών και κοινωνικών παραγόντων που την επηρεάζουν. Η παρούσα διατριβή υιοθετεί μία διεπιστημονική προσέγγιση, διερευνώντας τις τροφικές συνήθειες των λύκων, τα χωροχρονικά του πρότυπα σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την επίδραση των κτηνοτροφικών πρακτικών στα επίπεδα θήρευσης από τον λύκο, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές με παρουσία λύκου. Στο παράπανω πλαίσιο, η διάρθωση της διατριβής είναι η ακόλουθη. Το Kεφάλαιο 1 παρέχει μια γενική εισαγωγή στο θέμα και τις κύριες έννοιες της διδακτορικής διατριβής. To Κεφάλαιο 2 εξετάζει τις τροφικές συνήθειες του λύκου σε μια περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, με έντονη ανθρωπογεν ...
Η παρούσα διατριβή εξετάζει τη σύγκρουση μεταξύ λύκου και ανθρώπου, η οποία προκύπτει κυρίως από τη θήρευση κτηνοτροφικών ζώων, αποτελώντας σημαντική απειλή τόσο για τη διατήρηση των λύκων όσο και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Για να επιτευχθεί η βιώσιμη συνύπαρξη λύκου και ανθρώπου, απαιτείται πλήρης κατανόηση των οικολογικών και κοινωνικών παραγόντων που την επηρεάζουν. Η παρούσα διατριβή υιοθετεί μία διεπιστημονική προσέγγιση, διερευνώντας τις τροφικές συνήθειες των λύκων, τα χωροχρονικά του πρότυπα σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την επίδραση των κτηνοτροφικών πρακτικών στα επίπεδα θήρευσης από τον λύκο, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές με παρουσία λύκου. Στο παράπανω πλαίσιο, η διάρθωση της διατριβής είναι η ακόλουθη. Το Kεφάλαιο 1 παρέχει μια γενική εισαγωγή στο θέμα και τις κύριες έννοιες της διδακτορικής διατριβής. To Κεφάλαιο 2 εξετάζει τις τροφικές συνήθειες του λύκου σε μια περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, με έντονη ανθρωπογενή παρουσία. Ειδικότερα, αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή διαθεσιμότητα κτηνοτροφικών ζώων και περιορισμένους πληθυσμούς άγριων οπληφόρων. Το Κεφάλαιο 3 διερευνά, με τη χρήση αυτόματων υπέρυθρων καμερών, τα χωροχρονικά πρότυπα του λύκου, των κυριότερων άγριων θηραμάτων του, και άλλων σαρκοφάγων θηλαστικών στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Παράλληλα εξετάζει τη σχέση αυτών των χωροχρονικών προτύπων με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το Κεφάλαιο 4 εστιάζει στον ρόλο των κτηνοτροφικών πρακτικών στα επίπεδα θήρευσης από τον λύκο στη Βορειοδυτική Ελλάδα και παράλληλα παρουσιάζει μια επισκόπηση των τάσεων στις απώλειες που προκαλούνται από τον λύκο σε εθνικό επίπεδο. Το Κεφάλαιο 5 εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται σε περιοχές στη Βορειοδυτική Ελλάδα με παρουσία λύκου. Επίσης, αξιολογεί τις απόψεις τους ως προς τον αντίκτυπο που έχουν οι λύκοι στο επάγγελμα τους.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Livestock depredation is the primary driver of wolf-human conflict worldwide, threatening wolf conservation and impacting human livelihoods. To achieve sustainable coexistence between wolves and human communities, it is crucial to understand both ecological and social factors. To address the challenges of wolf-livestock conflicts in Greece, this thesis adopts a multi-disciplinary approach, exploring wolf feeding habits, spatiotemporal patterns in relation to human disturbance, the influence of livestock husbandry practices on wolf depredation, and the broader challenges faced by livestock farming communities. Chapter 1 gives a general introduction to the thesis theme and key concepts. Chapter 2 investigates the feeding ecology of wolves in central Greece via scat analysis, in a highly anthropogenic area, where livestock density is high, while wild ungulate density and diversity is low. We aimed to: (a) investigate if wolf diet is comprises mainly of livestock, and (b) examine if wolves ...
Livestock depredation is the primary driver of wolf-human conflict worldwide, threatening wolf conservation and impacting human livelihoods. To achieve sustainable coexistence between wolves and human communities, it is crucial to understand both ecological and social factors. To address the challenges of wolf-livestock conflicts in Greece, this thesis adopts a multi-disciplinary approach, exploring wolf feeding habits, spatiotemporal patterns in relation to human disturbance, the influence of livestock husbandry practices on wolf depredation, and the broader challenges faced by livestock farming communities. Chapter 1 gives a general introduction to the thesis theme and key concepts. Chapter 2 investigates the feeding ecology of wolves in central Greece via scat analysis, in a highly anthropogenic area, where livestock density is high, while wild ungulate density and diversity is low. We aimed to: (a) investigate if wolf diet is comprises mainly of livestock, and (b) examine if wolves show selection towards specific livestock species. Chapter 3 focuses on the spatiotemporal behavior of wolves, their main wild prey, and other sympatric predators as documented by camera trapping in northwestern Greece. We had four objectives, which were to investigate: (a) the temporal activity patterns of wolves and temporal overlap with their main wild prey and other sympatric predators, (b) the temporal activity patterns of wild mammals in relation to human disturbance, (c) nocturnality of wild mammals as a response to the intensity of human disturbance, and (d) factors influencing the detection rates of wild mammals. Chapter 4 provides an overview of wolf depredation nationwide based on national livestock compensation data and quantitively evaluates the effects of traditional husbandry practices for mitigating wolf depredation in northwestern Greece, based on interview data from farmers. We aimed to: (a) assess the temporal patterns of sheep/goat and cattle depredation by wolves in Greece using national data of damage compensation payments, (b) identify sheep/goat and cattle husbandry systems, and compare the practices used within each livestock type, and (c) quantify the influence of husbandry practices on sheep/goat and cattle losses separately. Chapter 5 integrates concepts from agro-economic, social, and ecological disciplines and examines the characteristics of livestock farmers in northwestern Greece in relation to both wolves and well-being. Specifically, we aimed to: (a) examine the profile of farmers in the study area, including wolf-related interactions for both cattle and sheep/goat farmers, (b) identify and prioritize the major challenges faced by livestock farmers and their suggestions to improve their professional conditions, (c) investigate the drivers of the perception that wolves are a major problem in livestock farming, and (d) assess the relative contribution of wolf presence as a driver of job dissatisfaction.
περισσότερα