Μελέτη του βιοδραστικού περιεχομένου προϊόντων και παραπροϊόντων ελαιουργίας με χρήση φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας

Περίληψη

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και τα δύο καταναλώνονται εκτενώς σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέονται με τη μακροζωία και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών. Όσον αφορά το πρώτο, η παραγωγή του δημιουργεί τεράστιο αριθμό αποβλήτων (φύλλα ελιάς, ελαιοπυρήνα και κατσίγαρο) τα οποία χαρακτηρίζονται από μεγάλη φυτοτοξική δράση, προκαλώντας περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο το οικοσύστημα. Από την άλλη πλευρά, η σημασία των επιτραπέζιων ελιών είναι μάλλον υποτιμημένη παρά τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τη χημική τους σύσταση. Επίσης, υπάρχει ένα κενό στη βιβλιογραφία τόσο όσον αφορά το βιοδραστικό προφίλ ορισμένων σημαντικών ποικιλιών ελιάς της Ελλάδας, όπως η Κολοβή από τη Λέσβο, όσο και για την επίδραση των διαφορετικών μεθόδων εκπίκρανσης στο επίπεδο των φαινολικών ενώσεων που βρίσκονται στα τελικά προιόντα. Έτσι, ο γενικός στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Olive oil and table olives constitute a significant part of the Mediterranean diet. Both are extensively consumed worldwide as they are associated with longevity and a reduced risk of several diseases. Regarding the first one, its production generates a massive amount of waste (olive leaves, olive pomace and olive mill wastewater) characterized by strong phytotoxic action, causing environmental problems to the whole ecosystem. On the other hand, the importance of table olives is somewhat underestimated, despite the numerous health benefits arising from their chemical compounds. Also, there is a gap in the literature concerning the bioactive profile of some important olive varieties of Greece, such as Kolovi from Lesvos and the effect of the different debittering processes on the level of phenolic compounds encountered in final products. So, this thesis's overall objective was to develop novel methodologies based on LC-QToF-MS for the phenolic profiling of table olives and olive oil by- ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 1/2025)
DOI
10.12681/eadd/53439
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53439
ND
53439
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the bioactive content of olive oil products and by-products using high resolution mass spectrometry
Συγγραφέας
Κατσιάνου, Παναγιώτα (Πατρώνυμο: Απόστολος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Θωμαΐδης Νικόλαος
Οικονόμου Αναστάσιος
Γκίκας Ευάγγελος
Κόκκινος Χρήστος
Προεστός Χαράλαμπος
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Δασενάκη Μαριλένα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φαινολικές ενώσεις; Μεταβολομική; Στοχευμένη σάρωση; ύποπτη σάρωση; Μη στοχευμένη σάρωση; Φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας; υγροχρωματογραφία συζευγμένη με ανιχνευτή μάζας τετραπόλου χρόνου πτήσης; πορείες εκπίκρανσης; Επιτραπέζιες ελιές; παραπροϊόντα ελαιοποίησης; Χημειομετρία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.