Η απαγόρευση της βρώσεως χοιρινού κρέατος στον Ισραήλ και η άρση της στην Καινή Διαθήκη

Περίληψη

Το θέμα της διατριβής διαιρείται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά το ερώτημα της απαγόρευσης της βρώσεως χοιρινού κρέατος στους Ισραηλίτες και το δεύτερο την άρση της στην Καινή Διαθήκη. Στο πρώτο σκέλος γίνεται επισκόπηση της έρευνας επί των διατροφικών ταμπού και επί των κανόνων της Πεντατεύχου από διάφορα επιστημονικά πεδία. Παρατίθενται στοιχεία αναφορικά με την σημασία της διατροφής στην ιστορία των πολιτισμών, ενώ επισημαίνονται οι συνέπειες της έλευσης της γεωργίας. Εκτίθενται αναλυτικά οι αντιλήψεις περί εκτροφής και βρώσεως χοίρων σε ποικίλους αρχαίους πολιτισμούς. Διαπιστώνεται σύνδεση της αντιμετώπισης της χοιροτροφίας με τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες. Εξετάζεται η στάση του Ισλάμ.Η μελέτη στη συνέχεια επικεντρώνεται στον Ιουδαϊσμό. Παρατίθενται αρχαιολογικά δεδομένα περί της εξέλιξης της χοιροτροφίας σε διάφορες περιοχής της Παλαιστίνης μέχρι τον 10ο αιώνα π.Χ.. Εκτίθενται οι κυριότερες σύγχρονες ερμηνείες γύρω από τις απαγορεύσεις του Λευιτικού και του Δευτερονο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The subject of the dissertation is divided into two parts. The first part concerns the question of the prohibition of pork consumption among the Israelites and the second is the abolition of the prohibition in the New Testament. We initially provide an overview of the research on dietary taboos and on the rules of the Pentateuch by various scientific fields. We highlight the importance of nutrition in the history of civilizations, while the consequences of the advent of agriculture are also presented. The perceptions of pig raising and consumption by various ancient cultures are detailed. The link between pig farming and respective environmental conditions is established. The stance of Islam on this issue is also examined.The study then focuses on Judaism. Archaeological data about the evolution of pig farming in various areas of Palestine until the 10th century BC are presented. The most prominent modern interpretations surrounding the prohibitions of Leviticus and Deuteronomy are des ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2024)
DOI
10.12681/eadd/52294
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/52294
ND
52294
Εναλλακτικός τίτλος
The prohibition of pork consumption in Israel and its abolition in the New Testament
Συγγραφέας
Βουγιουκλάκης, Σπυρίδων-Ιωάννης (Πατρώνυμο: Αντώνιος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θεολογική. Τμήμα Θεολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Μπελέζος Κωνσταντίνος
Ζάρρας Κωνσταντίνος
Χατζησταματίου Σταμάτιος
Ιωαννίδης Θωμάς
Καρακόλης Χρήστος
Καραγιάννης Χρήστος
Παλάντζα Αλεξάνδρα
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ΤέχνεςΦιλοσοφία, Ηθική και Θρησκεία ➨ Θεολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αγία Γραφή; Παλαιά Διαθήκη; Καινή Διαθήκη; Ταμπού; Ισραήλ; Ιουδαϊσμός; Κτηνοτροφία; Διατροφή; Χοιρινό; Λευιτικόν; Δευτερονόμιον; Μωσαϊκός νόμος; Ιησούς; Παύλος; Πέτρος; Αποστολική σύνοδος; Ειδωλόθυτα; Δημιουργία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., χαρτ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.