Αξιολόγηση της ποιότητα, ασφάλειας και αυθεντικότητας του κρέατος με ταχείες μεταβολομικές μεθόδους

Περίληψη

Οι ως τώρα έλεγχοι ασφάλειας, ποιότητας και αυθεντικότητας αφορούν πολύπλοκες τεχνικές, οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι χρονοβόρες, δίνουν ετεροχρονισμένα αποτελέσματα και συχνά μεροληπτικά. Στα πλαίσια εκπόνησης της παρούσης διδακτορικής διατριβής με σκοπό να συναντηθούν οι ως άνω επιτηρήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα, αξιοποιήθηκε το μεταβολικό προφίλ (metabolomics), όπως αυτό προκύπτει από τις αναλυτικές πλατφόρμες: (α) Αέρια Χρωματογραφία συζευγμένη με Φασματομετρία Μάζας σε συνδυασμό με μικροεκχύλιση στερεής φάσης (HS/SPME-GC/MS), (β) ηλεκτρονική μύτη (e-nose), και (γ) Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC) σε συνδυασμό με κλασσική μικροβιολογία και πολυμεταβλητή στατιστική. Στις περιπτώσεις που το ερώτημα ήταν «μικροβιολογικής φύσεως» τα δεδομένα των αισθητήρων συσχετίστηκαν με τις μικροβιακές αποκρίσεις. Σε εκείνες που αφορούσε ζητήματα αυθεντικότητας/νοθείας συσχετίστηκαν με τα μεταδεδομένα. Στο “Κεφάλαιο 2”, δείγματα κιμά (βόειος, χοιρινός, ανάμικτος: 70/30% βόειος/χο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

So far, safety, quality and authenticity assessment involve complex techniques, which are admittedly time-consuming, provide retrospective results and often biased. Under the context of the current doctoral thesis, in order to meet the above surveillance, metabolomics through different analytical platforms: (a) solid-phase microextraction - Gas Chromatography-Mass Spectrometry (HS-SPME/GC–MS), (b) electronic nose (e-nose), and (c) High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) in tandem with multivariate statistics was utilized. In cases where the question had a "microbiological background," the sensor responses were correlated with the microbial data. In those cases where the task was the freshness and/or authenticity assessment, the responses were associated with the metadata. In “Chapter 2”, beef, pork and mixed (70% beef and 30% pork) minced meat samples were obtained from a large meat processing plant in Athens during a two-year survey and analyzed both microbiologically and by mea ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/49080
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49080
ND
49080
Εναλλακτικός τίτλος
Meat quality, safety, and authenticity assessment by means of rapid metabolomics-based methods
Συγγραφέας
Παυλίδης, Δημήτριος του Εμμανουήλ
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Νυχάς Γεώργιος - Ιωάννης
Μαλλούχος Αθανάσιος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Πανάγου Ευστάθιος
Ταραντίλης Πέτρος
Δροσινός Ελευθέριος
Μποζιάρης Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΓεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος ➨ Γεωεπιστήμες, γενικά
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιολογία, άλλοι τομείς
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιοχημικές ερευνητικές μέθοδοι
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Βιοτεχνολογία και Εφαρμοσμένη μικροβιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Μικροβιολογία τροφίμων; Ειδικοί αλλοιωγόνοι μικροοργανισμοί; Αλλοίωση κρέατος; Πτητικό προφίλ; Μεταβολικό προφίλ; Μεταβολομική; Αυθεντικότητα τροφίμων; Ποιότητα τροφίμων; Ασφάλεια τροφίμων; Μηχανική εκμάθηση; Ηλεκτρονική μύτη; Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης; Αέρια χρωματογραφια σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας ( GC - MS)
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
148 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)