Ανάπτυξη και σχεδιασμός καινοτόμου βιοδιυλιστηρίου που βασίζεται στην αξιοποίηση της οινολάσπης και της ακατέργαστης γλυκερόλης προς παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και πολυ-3-υδροξυ-βουτυρικού εστέρα μέσω μικροβιακών ζυμώσεων

Περίληψη

Η μετάβαση στην εποχή της βιο-οικονομίας και η αντικατάσταση των πετροχημικών διεργασιών για την παραγωγή χημικών ουσιών και πολυμερών απαιτούν την αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων και παρα-προϊόντων ως πρώτες ύλες για την ανάπτυξη καινοτόμων βιοδιυλιστηρίων. Το γεγονός ότι η συμβατική βιομηχανία ζυμώσεων χρησιμοποιεί εμπορικές πρώτες ύλες (π.χ. γλυκόζη, εκχύλισμα ζύμης) για την παραγωγή χημικών ουσιών και πολυμερών καθιστά τις διεργασίες αυτές μη αειφόρες. Η αειφόρος ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων θα πρέπει να συμπεριλάβει την συνδυασμένη παραγωγή ενέργειας, τροφίμων, ζωοτροφών, χημικών ουσιών, βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών και βιοϋλικών. Σε αυτά τα πλαίσια, η αξιοποίηση των παραπροϊόντων και των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων μέσω της δημιουργίας βιοδιυλιστηρίων θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα έσοδα των συμβατικών διεργασιών. Η παρούσα διδακτορική διατριβή επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου βιοδιυλιστηρίου με στόχο την αξιοποίηση της οινολάσπης ως πρώτη ύλη γι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The transition to the bio-economy era and the replacement of petrochemical processes for the production of chemicals and polymers require the valorization of industrial waste and by-product streams through the development of novel and integrated biorefinery concepts. Furthermore, restructuring the conventional fermentation industry is essential because the production of chemicals and polymers via microbial bioconversion is not sustainable through single stage conversion of commercial and purified raw materials (e.g. glucose, yeast extract). The sustainable development of integrated biorefineries will encompass the production of energy, food, feed, chemicals, biodegradable polymers and biomaterials. Within this context, valorization of industrial food waste and by-product streams could lead to reduced environmental impact and additional revenue to existing industrial sectors. This PhD thesis has focussed on the development of a novel integrated biorefinery concept using wine lees as ra ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/40290
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40290
ND
40290
Εναλλακτικός τίτλος
Biorefinery development and design using wine lees and crude glycerol for the production of value-added products and poly-(3-hydroxybutyrate) via fermentation
Συγγραφέας
Δήμου, Χαραλαμπία (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας και Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Απόστολος
Μαντάλα Ιωάννα
Παπανικολάου Σεραφείμ
Στοφόρος Νικόλαος
Ευαγγελίου Βασιλική
Μαλλούχος Αθανάσιος
Κούκος Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοτεχνολογία τροφίμων
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΒιομηχανική Βιοτεχνολογία ➨ Βιομηχανική βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αξιοποίηση οινολασπών; Ακατέργαστη γλυκερόλη; Βιοδιεργασίες; Βιοδιυλιστήρια; Προϊόντα προστιθέμενης αξίας; Ένζυμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
220 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)