ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΦΥΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Περίληψη

ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΞΕΝΙΣΤΗ-ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ-ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΩΣ ΞΕΝΙΣΤΗΣ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΘΟΓΟΝΟ Ο ΒΟΤΡΗΤΗΣ (B. CINEREA). ΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΥΜΕΣ. ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ 5 ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΩΣ MICROCOCCUS VARIANS, MICROCOCCUS SP., ACINETOBACTER SP., FLAVOBACTERIUM SP., ARTHROBACTER SP.. ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ PH, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, CO2 ΚΑΙ ΠΤΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ. ΤΑ ΠΤΗΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΙΩΝ ΤΟΥ B. CINEREA, ΕΝΩ Η ΑΥΞΗΣΗΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ CO2 ΕΠΙΔΡΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΑ. ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ PH ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ. ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΟΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

FACTORS AFFECTING THE RELATIONS BETWEEN HOST-PATHOGEN AND ANTAGONISTIC BACTERIA- PATHOGEN WERE STUDIED. THE STRAWBERRY FRUIT AND B. CINEREA WERE SELECTED AS HOST AND AS PATHOGEN RESPECTIVELY. POPULATIONS OF MICROORGANISMS IN TWO SEASONS WERE ESTIMATED. YEASTS AND FUNGI EXISTING ON THE SURFACE OF FRUITS WERE IDENTIFIED. THE BACTERIA WERE SELECTED ACCORDING TO THEIR INHIBITORY BEHAVIOUR ANDIDENTIFIED AS MICROCOCCUS VARIANS, MICROCOCCUS SP., ACINETOBACTER SP., FLAVOBACTERIUM SP., ARTHROBACTER SP.. THE EFFECT OF PH, TEMPERATURE, CONCENTRATION OF CO2 AND FRUIT VOLATILES ON THE PATHOGEN WERE STUDIED. IT WAS FOUND THAT THE VOLATILES FROM FRUITS STIMULATED SPORE GERMINATION OF B. CINEREA WHEREAS INCREASE OF CO2 CONCENTRATION INHIBITED IT. THE EFFECTS OF PH ON BACTERIAL GROWTHWERE STUDIED. IN INTERPRETING THE RESULTS, IT WAS CONCLUDED THAT IN SOME BACTERIA THE INHIBITION MECHANISM WAS DUE TO EXTRA CELLULAR COMPOUNDS AND TO PH CHANGE AND IN OTHERS ONLY TO PH CHANGE.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/3530
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/3530
Εναλλακτικός τίτλος
STUDY OF ANTOGONISM OF THE FRUIT EPIPHYTIC MICROFLORA WITH THE AIM OF BIOLOGICAL CONTROL OF PATHOGEN MICROORGANISMS
Συγγραφέας
ΓΕΣΙΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ
Ημερομηνία
1995
Ίδρυμα
Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
ΜΠΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΖΑΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΧΡΗΣΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΣΣΑΜ ΧΑΡΟΛΝΤ
ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ανταγωνισμός; ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ; ΕΠΙΦΥΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ; Μικροοργανισμοί; Παθογόνα; Φράουλες; Φρούτα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά