Εποχικές, βιοχημικές και φυσιολογικές αποκρίσεις της τσιπούρας ( Sparus aurata ): συσχέτιση με τη θερμοκρασία της θάλασσας και την κλιματική αλλαγή

Περίληψη

Το αυξημένο, εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, CO2 στην ατμόσφαιρα και η επακόλουθη Κλιματική Αλλαγή με κύριες επιπτώσεις εκτός από την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, την οξείδωση των ωκεανών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενεργοποιεί μία σειρά φυσικών και χημικών αλλαγών που επηρεάζουν αρκετά επίπεδα βιολογικής οργάνωσης. Η θερμοκρασία είναι ένας κρίσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας, θέτοντας τα όρια για επιβίωση, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη δραστηριότητα των οργανισμών και τους ρυθμούς αύξησης και ανάπτυξής τους. Τα ψάρια, είναι η κυρίαρχη ζωική ομάδα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και συνάμα αποτελούν μία από τις κυριότερες πηγές πρωτεϊνών. Για το λόγο αυτό, τα αποτελέσματα της θαλάσσιας υπερθέρμανσης στα ψάρια χρήζουν προσεκτικής ανάλυσης. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η μελέτη των βιοχημικών και μεταβολικών αποκρίσεων της τσιπούρας (Sparus aurata), ενός από τα καλύτερα μελετημένα και μεγάλης εμπορικής αξίας είδη, σε διαφορετικές θερμοκρασίες θαλασσιν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Increased atmospheric levels of CO2 due to human activities and the subsequent Climate Change with effects summarizing except of the world temperature increase, to the ocean acidification, the reduction of the dissolved oxygen in marine ecosystems and the increase of the sea level, trigger a series of physical and chemical alterations that affect all levels of biological organization. Therefore, temperature is an environmental factor of great importance, since it significantly affects organisms’ activity as well as growth and developmental rates. Fish is the main group of aquatic organisms, and as a diet it is one of the main protein sources, in many countries, including Greece. The aim of the present study was to determine the biochemical and metabolic responses of one well studied and commercial species, the gilthead sea bream (Sparus aurata), in different water temperatures with or without the presence of CO2, and the seasonal pattern of these responses. Specifically, in several tis ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/34216
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/34216
ND
34216
Εναλλακτικός τίτλος
Seasonal biochemical and physiological responses of the gilthead sea bream ( Sparus aurata ): correlation to the sea temperature and the climate change
Συγγραφέας
Φειδάντσης, Κωνσταντίνος του Γεώργιος
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Μιχαηλίδης Βασίλειος
Portner Hans
Αντωνοπούλου Ευθυμία
Λάζου Αντιγόνη
Καλογιάννη Μάρθα
Στεργίου Κωνσταντίνος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Τσιπούρα ( Sparus aurata); Μοριακές, μεταβολικές και αντιοξειδωτικές αποκρίσεις; Θερμοκρασία θάλασσας; Υδατοκαλλιέργειες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
220 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)