Χαρακτηριστικά δομής και τεχνικές ιδιότητες ξύλου ελιάς (Olea europaea L.) σε σχέση με την αξιοποίηση του

Περίληψη

Το δέντρο της ελιάς συνοδεύει την ιστορία και τη μυθολογία της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ως δέντρο ιερό και ως σύμβολο υπέρτατων αρετών και αγαθών. Ανήκει στη ζώνη των αείφυλλων πλατύφυλλων, η οποία κατέχει το 48,42% της δασοκάλυψης της χώρας και αποτελεί την κυριότερη από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, με στόχο την παράγωγη λαδιού και καρπών. Στην παρούσα εργασία ερευνήθηκαν βασικά δομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του ξύλου με σκοπό την αξιοποίηση του στην επιπλοποιία. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από δέντρα αγριελιάς και καλλιεργούμενης ελιάς της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρού Θεσσαλονίκης. Μελετήθηκαν συγκριτικά ως προς τη δομή, το μήκος των ινών, το μήκος και η μέση διάμετρος των μελών αγγείων, καθώς και η οριζόντια μεταβλητότητα τους, το ποσοστό εμφάνισης των διαφόρων τύπων κυττάρων ανά μονάδα επιφανείας σε εγκάρσιες τομές, ο αριθμός μελών αγγείων ανά μονάδα επιφάνειας σε εγκάρσιες τομές, οι διαστάσεις (μήκος, πλάτος) των ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Olive tree is a symbol of civilization and culture all around the Mediterranean basin. Dominant element of Mediterranean evergreen hardwoods zone, which covers the 48,42% of Greek forestland, and one of the most cultivated species in Greece. Olea europaea L. produces two of the most popular products, olive oil and olives. Olive wood’s is mainly used as charcoal. This paper reports on the potential utilization of olive wood as a raw material for carpentry. Wild and cultivated olive wood specimens were tested in comparison, in order to detect structural differences between them. The timber for this project comes from a territory covered exclusively with evergreen hardwoods and was provided by a Forest Service Department located in Stavros, near Thessaloniki. Olive wood structure research through microscopy (fiber length, vessel dimensions, cell types appearance on cross, radial and tangential permanent sections) took place for wild and cultivated olive wood. In addition to that, physical ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/29761
ND
29761
Εναλλακτικός τίτλος
Wood structure and technical properties of olive wood (Olea europaea L.) in relation to utilization practice
Συγγραφέας
Γιαγλή, Κυριακή του Φίλιππος
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Βουλγαρίδης Ηλίας
Πασιαλής Κωνσταντίνος
Βασιλείου Βασίλειος
Γρηγορίου Αθανάσιος
Ευθυμίου Παύλος
Φιλίππου Ιωάννης
Μπαρμπούτης Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Ξύλο Olea europaea L.; Ξύλο αγριελιάς; Ξύλο καλλιεργούμενης ελιάς; Μικροσκοπία; Ανατομία; Μηχανικές ιδιότητες; Χημικά χαρακτηριστικά; Αξιοποίηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
245 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)