Η σύσταση του μητρικού γάλακτος Ελληνίδων μητέρων και πώς αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή τους πρώτους έξι μήνες της γαλουχίας

Περίληψη

Η επίδραση της διατροφής στην ποιότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης. Κατά τη βρεφική ηλικία είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του νέου οργανισμού και τη διασφάλιση καλής υγείας στην παιδική και ενήλικη ζωή. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τη βέλτιστη αποκλειστική τροφή για τα βρέφη έως έξι μηνών. Έρευνες δείχνουν πως κάποιες διατροφικές συνήθειες της μητέρας ενδέχεται να επηρεάζουν τη σύσταση του μητρικού γάλακτος. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε ερευνηθεί ποτέ σε ελληνικό πληθυσμό. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η εκτίμηση και προσδιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης εγκύων και θηλάζουσων Ελληνίδων κατά τους έξι πρώτους μήνες αποκλειστικού θηλασμού και στη συνέχεια ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός του λίπους, των λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Ε του μητρικού γάλακτος και η διερεύνηση τυχόν συσχετίσεων του λιπιδικού περιεχομένου του γάλακτος με διαιτητικά χαρακτηριστικά των μητέρων. Η προοπτική αυτή μελέτη έγινε με τη χρήση ερωτη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The effect of nutrition on quality of life is the subject of extensive research. Especially during infancy nutrition is crucial for the infant’s development and but also for ensuring good health in childhood, adolescence and adulthood. Breastfeeding is the optimal food for infants up to six months. There are studies showing that some maternal dietary habits may affect the composition of human milk. This issue had never been investigated in Greek population. This study aimed to evaluate and identify the energy intake of pregnant and lactating Greek women during the first six months exclusive breastfeeding, using food diaries and then to determine fat and fatty acids content as well as vitamin E content in breast milk, using gas and high performance reversed phase liquid chromatography. Secondly, we aimed to investigate any correlations of the milk’s lipid content to the dietary characteristics of the mothers. This prospective study found that the lipid content of breast milk of Greek wo ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/27540
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/27540
ND
27540
Εναλλακτικός τίτλος
null: The composition of human milk in a sample of Greek mothers and how it is affected by diet during the first six months of lactation
Συγγραφέας
Αντωνάκου, Αγγελική (Πατρώνυμο: Αναστάσιος)
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Ματάλα Αντωνία-Λήδα
Χίου Αντωνία
Μπακούλα-Τζουμάκα Χρύσα
Νικολαΐδου-Καρπαθίου Πολυξένη
Μεσογίτης Σπυρίδων
Παπαντωνίου Νικόλαος
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Μητρικό γάλα; Διατροφή; Σύσταση γάλακτος; Βιταμίνη Ε; Λιπαρά οξέα; Λίπος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)