ΚΟΙΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΙΣΤΕΣ

Περίληψη

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΦΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗΣ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΘΗΡΙΩΔΗΣ ΒΙΟΣ), ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΤΕΛΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΤΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ. ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ, ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

SOPHOCLES' WORKS ARE TREATED IN THE CONTEXT OF THE SOPHISTIC THEORIES OF HUMAN PROGRESS, WHICH IN THE 5TH CENTURY BEGAN TO REPLACE THE MYTHICAL IDEA OF DEGENERATION FROM A PRIMERAL PERFECTION. THE OBJECT OF THIS STUDY IS TO CLARIFY SOPHOCLES' ATTITUDE TOWARDS THE RATIONALISTIC ACCOUNTS OF HUMAN DEVELOPMENT AND TO PROVE THAT HE SHARED WITH THE SOPHISTS A BELIEF IN THE GRADUAL PROGRESS OF MEN.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/2287
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/2287
Εναλλακτικός τίτλος
SOPHOCLES AND SOPHISTIC. COMMON ANTHROPOLOGICAL LOCI OF PROGRESS
Συγγραφέας
ΓΚΑΣΤΗ, ΕΛΕΝΗ
Ημερομηνία
1990
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Φιλολογίας
Εξεταστική επιτροπή
ΣΑΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΥΡΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Γλώσσα & Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥ (ΜΗΧΑΝΗ, ΤΟΛΜΗ ΚΛΠ ΕΞΩΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥ (ΧΡΟΝΟΣ, ΤΥΧΗ); ΘΗΡΙΩΔΗΣ ΒΙΟΣ; ΜΟΡΦΕΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑΣ; ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά