Εκτίμηση των φυσικοχημικών και των μικροβιολογικών παραμέτρων της σάρκας του σαυριδίου, ανάλογα με την εποχή του έτους, με σκοπό την αξιοποίησή της για την παρασκευή ιχθυοσκευασμάτων

Περίληψη

Τα τεχνολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενός ιχθυοσκευάσματος επηρεάζονται από τη φύση της πρώτης ύλης. Ο τεχνολόγος των αλιευμάτων πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές διαφορές από είδος σε είδος ψαριού όσον αφορά στη δομή και στη γενικότερη μορφολογία τους, στη βασική τους χημική σύσταση και στη μικροβιολογική τους κατάσταση. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι ακόμη και σε ψάρια του ίδιου είδους παρατηρούνται διαφορές ανάλογα με την εποχή του έτους, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα διαφορετικά στάδια του κύκλου αναπαραγωγής των ψαριών. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, και με απώτερο σκοπό την ορθότερη αξιοποίηση του σαυριδιού (Trachurus mediterraneus, κοινώς ασπροσαύριδο), στην εργασία αυτή μελετήθηκε αρχικά η μεταβολή των φυσικοχημικών και των μικροβιολογικών παραμέτρων της σάρκας του σαυριδιού, το οποίο προέρχεται από τη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, η μελέτη της επίδρασης της εποχής του έτους στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των σα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The seafood processing industry has to deal with the considerable intrinsic variability that occurs within a population of harvested fish. Processors need to know the nature of the raw material before the techniques of chilling, freezing, smoking or canning can be correctly applied. The aim of this work was to determine the physicochemical parameters and microbiological quality of Mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus) muscle during the year and the consequent advantages or disadvantages in processing the raw material. The seasonal intrinsic variability of the North Aegean Sea Mediterranean horse mackerel (T. mediterraneus) population have been studied from monthly samples taken from the Greek purse-seine fishery over a four-year period (2001-2005). The length and weight frequency distributions differed significantly by season, the highest mean lengths and weights attained in spring and the lowest in autumn. Length-weight relationships were determined on a monthly and ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/20452
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/20452
ND
20452
Εναλλακτικός τίτλος
Seasonal variation in the physicochemical parameters and microbiological condition of Mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus) muscle from the North Aegean Sea (Greece) and production of a restructured fish product
Συγγραφέας
Τζήκας, Ζήσης (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Κτηνιατρική. Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωϊκής Προελεύσεως. Εργαστήριο Τεχνολογίας Προϊόντων Ζωϊκής Προελεύσεως
Εξεταστική επιτροπή
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Αμβροσιάδης Ιωάννης
Κοΐδης Παύλος-Ρωμύλος
Μποτσόγλου Νικόλαος
Σούλτος Νικόλαος
Αμπραχίμ Αμίν
Παπαβέργου Αικατερίνη
Παπαγιάννη Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΚτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Σαυρίδια; Εποχιακή διακύμανση; Μέγεθος; Απόδοση; Χημική σύνθεση; Μικροβιολογικές καταστάσεις; Συντήρηση; Ψύξη; Κατάψυξη; Μικροβιακή τρανσγλουταμινάση; Μορφοποιημένα ιχθυοσκευάσματα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
182 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)