Οικολογία και ταυτοποίηση των αλλοιογόνων μικροοργανισμών των ιχθύων Sparus aurata, Boops boops και Oreochromis niloticus

Περίληψη

Η εντατική αλίευση και η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της παραγωγής των ιχθύων. Ως επακόλουθο ζήτημα της εμπορίας τους, τίθεται η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων αυτών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, χρειάζεται να βελτιώσουμε τόσο την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, των μεθόδων συντήρησης και διανομής όσο και τη γνώση μας για την ποιότητα των ιχθύων. Είναι γνωστό ότι οι ιχθύες είναι ευαλλοίωτα προϊόντα και η αλλοίωσή τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δράση της μικροβιακής χλωρίδας που φέρουν. Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν διαπιστωθεί διαφορές στη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας των ιχθύων της εύκρατης ζώνης, τόσο για τους ιχθύες που συντηρούνται σε αερόβιες όσο και σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες συσκευασίας. Εκτεταμένη μελέτη της σύνθεσης της μικροβιακής χλωρίδας των ιχθύων μεσογειακής προέλευσης, δεν έχει αναφερθεί έως τώρα στη βιβλιογραφία (Κεφάλαιο 1).Για την επίτευξη του σκοπού αυτού μελετήθηκε η σύνθεση και μεταβολή της μικ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Nowadays, the increase of fish production is the result of tensional fishing and the development of aquaculture. In addition, for an efficient fish marketing, the quality assurance is a prerequisite. In this sense, the hygiene, the storage, and the delivery but as well as the concept of fish quality should be amended. Although, previous studies have established differences among the microflora found in temperate fish, only a few reports have studied the microbial associations or diversity of Mediterranean fish (Chapter 1).Therefore the aim of the present report was firstly to evaluate the microflora involved in fish spoilage within the Mediterranean area. Three fish species of economical importance for Greece, Sparus aurata, Boops hoops and Oreochromis niloticus, were chosen to study the development of microbial association under various storage conditions (Chapter 2). A significant effect on the selection of the prevailing microorganisms, depending on the storage, was observed. Partic ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/12997
ND
12997
Εναλλακτικός τίτλος
Ecology and identification of spoilage microorganisms of fish Sparus aurata, Boops boops and Oreochromis niloticus
Συγγραφέας
Τρυφινοπούλου, Πασχαλίτσα
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Καλαντζόπουλος Γεώργιος
Βασιλειάδου Δέσποινα
Τζανετάκης Νικόλαος
Μεταξόπουλος Ιωάννης
Τσακαλίδου Ευθυμία
Δροσινός Ελευθέριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ιχθύς; Μικροβιολογία ιχθύων; Μικροοργανισμοί; Οικολογία; Αλλοιογόνοι μικροοργανισμοί
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
216 σελ., εικ.