Αξιοποίηση αλεύρου και πρωτεϊνικών παρασκευασμάτων των προνυμφών Tenebrio Molitor στην παρασκευή τροφίμων

Περίληψη

Ο κύριος σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη της σταθερότητας και των τεχνολειτουργικών ιδιοτήτων αλεύρου και πρωτεϊνικών παρασκευασμάτων από προνύμφες του είδους T. molitor, με στόχο την αξιοποίησή τους σε συστήματα τροφίμων. Ο πρώτος στόχος ήταν η διερεύνηση της προθυμίας των κατοίκων του Νομού Θεσσαλονίκης να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν έντομα σε ορατή και μη ορατή μορφή, πριν και μετά από ενημέρωση σχετικά με τα διατροφικά και περιβαλλοντικά οφέλη της εντομοφαγίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποδοχή προϊόντων με βάση τα έντομα από τους Έλληνες καταναλωτές δεν βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, και τα προϊόντα που περιέχουν έντομα σε μη ορατή μορφή παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά αποδοχής. Η ενημέρωση και η εξοικείωση των καταναλωτών με την έννοια της εντομοφαγίας παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή προώθηση αυτών των προϊόντων. Δεύτερο στόχο αποτέλεσε η μελέτη της οξειδωτικής σταθερότητας των νωπών προνυμφών και του αλεύρου τους κάτω από διαφορετικ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Τhe main objective of the present work was to investigate the stability and techno-functional properties of the flour and protein preparations derived from T. molitor larvae, aiming at their use in food systems. The first objective was to investigate the willingness of consumers living in Thessaloniki to consume products based on visible and/or non-visible insects, before and after providing information regarding the nutritional and environmental benefits of consuming edible insects. The results showed that the adoption of insect-based food products by Greek consumers is not in a primary phase and products containing insects in a non-visible form exhibit higher acceptance rates. Education and familiarization of the consumers with the concept of eating insects should play a pivotal role in insect-based food marketing. The second objective was to study the oxidative stability of fresh larvae and larvae meal under different storage conditions and thermal treatments. It was found that T. m ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2027)
DOI
10.12681/eadd/60301
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/60301
ND
60301
Εναλλακτικός τίτλος
Exploitation of flour and protein preparations from Tenebrio molitor larvae for food applications
Συγγραφέας
Γκινάλη, Αλκμήνη-Άννα (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Λαζαρίδου Αθηνά
Νενάδης Νικόλαος
Μοσχάκης Θωμάς
Προεστός Χαράλαμπος
Μαντζουρίδου Φανή
Τουράκη Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Έντομο; Συμπεριφορά καταναλωτών; Οξειδωτική σταθερότητα; Γαλάκτωμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.