Διερεύνηση της φυσιολογίας θρέψης και διατροφής εκτρεφόμενων λαβρακιών με βιοτεχνολογικά επεξεργασμένα κτηνοτροφικά όσπρια

Περίληψη

Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών έχει συνεχώς αυξανόμενη τάση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού για υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Ωστόσο η βιωσιμότητα του κλάδου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη την εξάρτησή της στα ιχθυάλευρα (FM) που συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας στις ιχθυοτροφές. Επιπρόσθετα, η αυξημένη ζήτηση εισαγόμενων εναλλακτικών πρώτων υλών φυτικής προέλευσης, κυρίως προϊόντων σόγιας, έχει συσχετιστεί με περιβαλλοντικά θέματα όπως την αποψίλωση των δασών αλλά και την καταστροφή ενδιαιτημάτων για πολλά είδη ζώων. Ωστόσο η εισαγόμενη σόγια παραμένει σημαντική πηγή πρωτεΐνης στις ιχθυοτροφές αποτελώντας το κυριότερο συστατικό φυτικής προέλευσης που αντικαθιστά το FM. Οι αειφόρες υδατοκαλλιεργητικές πρακτικές, λοιπόν, προϋποθέτουν τη μείωση των επιπέδων συμπερίληψης των FM στις τροφές με ταυτόχρονη χρήση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών που παράγονται με σαφώς χαμηλότερο περιβαλλοντικό απ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aquaculture sector continues to grow, playing a crucial role in providing high-quality food to meet global nutritional needs. However, the sustainability of the industry still faces significant challenges, with the most critical being its dependence on fishmeal (FM), which remains the primary source of high-value protein in aquafeeds. Additionally, the increased demand for imported plant-based alternative raw materials, primarily soy products, has been linked to environmental issues such as deforestation and the destruction of habitats for many animal species. Despite these concerns, imported soy remains a major protein source in aquafeeds, being the main plant-based ingredients typically used to replace FM. Sustainable aquaculture practices therefore require reducing the inclusion levels of FM in diets while simultaneously incorporating alternative protein sources that are produced with a significantly lower environmental footprint. Forage legumes can significantly enhance agricul ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/60156
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/60156
ND
60156
Εναλλακτικός τίτλος
Nutritional physiology of farmed sea bass fed with biotechnologically processed forage legumes
Συγγραφέας
Βασιλάκη, Αντιγόνη (Πατρώνυμο: Εμμανουήλ)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Μεντέ Ελένη
Νέγκας Ιωάννης
Καραπαναγιωτίδης Ιωάννης
Κορμάς Κωνσταντίνος
Βερίλλης Παναγιώτης
Γκολομάζου Ελένη
Βλάχος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Θαλάσσια βιολογία και Βιολογία γλυκών υδάτων
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Ενζυμική υδρόλυση στερεάς φάσης; Ζύμωση στερεάς φάσης; Βιοτεχνολογικές διεργασίες; Κτηνοτροφικά όσπρια; Λούπινο; Ρεβίθι; Μπιζέλι; Κουκί; Βίκος; Λαβράκι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.