Διερεύνηση δευτερογενών μεταβολιτών σε γηγενείς ερυθρές ποικιλίες και επίδραση αμπελουργικών πρακτικών

Περίληψη

Τα σταφύλια είναι το σημείο βιοσύνθεσης πληθώρας δευτερογενών μεταβολιτών οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των ιδιοτήτων του οίνου (χρώμα,άρωμα και γεύση). Οι δευτερογενείς μεταβολίτες ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα χημικών ομάδων, σπουδαιότερες εκ των οποίων για τους οίνους είναι τα φαινολικά και τα πτητικά συστατικά. Η συγκέντρωση αλλά και το προφίλ των ενώσεων αυτών εξαρτώνται κυρίως από την ποικιλία της αμπέλου αλλά σημαντική επίδραση έχουν και οι καλλιεργητικές συνθήκες. Ειδικότερα, η έκθεση των σταφυλιών στο φως αποτελεί βασικό παράγοντα ρύθμισης της βιοσύνθεσής τους ωστόσο τα αποτελέσματά της διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της έκθεσης, την ποικιλία, την περιοχή, το είδος του μεταβολίτη και το αναπτυξιακό στάδιο της αμπέλου. Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του φωτεινού μικροκλίματος που προκαλείται από την εφαρμογή ξεφυλλίσματος, στα επίπεδα και το προφίλ των δευτερογενών μεταβολιτών στα σταφύλια και στους οίνους τεσσάρων γηγε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Grapes are the site of biosynthesis of a multitude of secondary metabolites that play an important role in determining the properties of wine (color, aroma and flavor). Secondary metabolites belong to a wide range of chemical groups, the most important of which are phenolics and volatile compounds. The concentration and profile of these compounds depend mainly on grape variety, but growing conditions also exert a significant effect. In particular, the exposure of grapes to light is a key factor in regulating their biosynthesis, however its effects vary depending on the intensity of exposure, the variety, the region, the type of metabolite and the developmental stage of the vine.The aim of this doctoral thesis was to investigate the effect of the light microclimate mediated by the application of leaf removal, on the levels and profile of secondary metabolites in the grapes and wines of four Greek red winegrape varieties (Xinomavro, Agiorgitiko, Mandilaria and Limniona, Vitis vinifera L. ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 10/2026)
DOI
10.12681/eadd/60037
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/60037
ND
60037
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of secondary metabolites in indigenous red winegrape varieties and effect of viticulture practices
Συγγραφέας
Καραδήμου, Χριστίνα (Πατρώνυμο: Χρήστου)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Αμπελουργίας
Εξεταστική επιτροπή
Κουνδουράς Στέφανος
Καλογιούρη Νατάσα
Κοτσερίδης Γεώργιος
Μπινιάρη Αικατερίνη
Ορδούδη Στεργιανή
Κοντουδάκης Νικόλαος
Χατζηδημητρίου Ευφημία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Δευτερογενείς μεταβολίτες; Φαινολικά συστατικά; Πτητικά συστατικά; Ξεφύλλισμα αμπέλου; Ανάπτυξη μεθόδου; Σταφύλια; Οίνος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.