Μελέτη και βελτιστοποίηση διεργασιών ανάκτησης συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας από παραπροϊόντα αλίευσης και παραγωγής προϊόντων ιχθυηρών

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η αξιοποίηση των παραπροϊόντων από τη φιλετοποίηση και την απεντέρωση ιχθύων. Η αξιοποίηση αυτών των πρώτων υλών περιλάμβανε την απομόνωση βιοδραστικών συστατικών, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες, και την ανάπτυξη νέων προϊόντων ιχθύων. Για την ανάκτηση των βιοδραστικών συστατικών μελετήθηκε η συμβατική εκχύλιση με τη χρήση διαλυτών, σε σύγκριση με τη χρήση καινοτόμων διεργασιών, όπως τα Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία (ΠΗΠ), η Υπερυψηλή Πίεση (ΥΠ) και η Υπερκρίσιμη Εκχύλιση (ΥΕ), ως διεργασίες εκχύλισης ή ως προκατεργασίες της εκχύλισης. Τα προϊόντα αφορούσαν ένα νωπό προϊόν (ψαροκροκέτα) κι ένα αφυδατωμένο προϊόν μακράς διατηρησιμότητας (αφυδατωμένη ψαρόσουπα). Η παρούσα διδακτορική διατριβή χωρίστηκε πειραματικά σε 5 θεματικές ενότητες. Στην 1η ενότητα προσδιορίστηκε η χημική σύσταση των παραπροϊόντων, έτσι ώστε να καθοριστούν τα βιοδραστικά μόρια που αξίζει να απομονωθούν από το κάθε υλικό. Η 2η θεματική ενότητα αφορούσε στη μελέτη της σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this thesis was the valorization of fish filleting and gutting side streams. The valorization of these raw materials involved the isolation of bioactive compounds, such as polyunsaturated fatty acids and proteins, as well as the development of novel fish-based products. For the recovery of bioactive compounds, conventional solvent extraction using different solvents was studied, in comparison with innovative technologies, such as Pulsed Electric Fields (PEF), High Pressure (HP), and Supercritical Fluid Extraction (SFE), either as pre-treatments or as alternative extraction processes. These products included a refrigerated fresh product (fish croquette) and a shelf-stable dehydrated product (instant fish soup powder).The present thesis was experimentally structured into five thematic sections. In the first section, the chemical composition of the side streams was determined in order to identify the bioactive compounds of interest for recovery from each material. The second se ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2027)
DOI
10.12681/eadd/59874
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59874
ND
59874
Εναλλακτικός τίτλος
Study and optimization of processes for the recovery of high added value components from fishery by-products
Συγγραφέας
Σεμένογλου, Ιωάννα (Πατρώνυμο: Απόστολος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας IV: Σύνθεση και Ανάπτυξη Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Γιαννακούρου Μαρία
Ταούκης Πέτρος
Τσιρώνη Θεοφανία
Κροκίδα Μαγδαληνή
Μαμμά Διομή
Γώγου Ελένη
Τόπακας Ευάγγελος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημική μηχανική
Λέξεις-κλειδιά
Παραπροϊόντα ιχθυηρών; Αξιοποίηση; Μη θερμικές διεργασίες; Εγκλεισμός ιχθυελαίων; Ανάπτυξη προϊόντων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.