Βελτιστοποίηση των διεργασιών ωσμωτικής αφυδάτωσης και εδώδιμης επικάλυψης για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων τροφίμων

Περίληψη

Τα μούρα αποτελούν φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά και γνωστά για τα σημαντικά οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, χαρακτηρίζονται από έντονη ευαισθησία στη φθορά και τη μικροβιακή αλλοίωση, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους και αυξάνει τις απώλειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Η παρούσα διδακτορική διατριβή διερεύνησε σύγχρονες τεχνολογίες συντήρησης, με στόχο την ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων και βιώσιμων στρατηγικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των μούρων. Η έρευνα εστίασε στη βελτιστοποίηση και εφαρμογή της ωσμωτικής αφυδάτωσης και των εδώδιμων επικαλύψεων, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία της ποιότητας, της θρεπτικής αξίας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των φρούτων. Παράλληλα, περιλάμβανε περιβαλλοντική και προκαταρκτική οικονομική ανάλυση, προκειμένου να αξιολογηθεί η συνολική βιωσιμότητα των επεξεργασιών αυτών. Η ωσμωτική αφυδάτωση εφαρμό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Berries are fruits of high nutritional value, rich in bioactive compounds and widely recognized for their significant health benefits. However, they are highly perishable, prone to rapid spoilage and microbial deterioration, which considerably limits their shelf life and contributes to substantial losses throughout the supply chain. This doctoral dissertation investigated modern preservation technologies, aiming to develop and evaluate innovative and sustainable strategies for reducing food waste and extending the shelf life of berries. The research focused on the optimization and application of osmotic dehydration and edible coatings, assessing their effectiveness in preserving the quality, nutritional value, and sensory characteristics of the fruits. In parallel, an environmental and preliminary economic assessment was conducted to evaluate the overall sustainability of these processing methods. Osmotic dehydration was applied to blueberries, raspberries, and strawberries using vario ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2026)
DOI
10.12681/eadd/59873
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59873
ND
59873
Εναλλακτικός τίτλος
Optimization of osmotic dehydration and edible coating processes for the development of innovative food products
Συγγραφέας
Μάρη, Αλεξάνδρα (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων. Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών
Εξεταστική επιτροπή
Κροκίδα Μαγδαληνή
Παππά Αθηνά
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Βουτσάς Επαμεινώνδας
Τόπακας Ευάγγελος
Τσακανίκας Άγγελος
Γιαννακούρου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημική μηχανική
Λέξεις-κλειδιά
Ωσμωτική αφυδάτωση; Εδώδιμες επικαλύψεις; Περιβαλλοντική ανάλυση; Οικονομική βιωσιμότητα; Αειφόρος επεξεργασία φρούτων; Τεχνολογίες μείωσης σπατάλης τροφίμων; Μούρα υψηλής θρεπτικής αξίας; Λειτουργικά τρόφιμα; Ανάλυση κύκλου ζωής
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.