Αξιοποίηση φυσικών βιοδραστικών συστατικών από οινολάσπες προς την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι παράγονται ετησίως περισσότεροι από 190 εκατομμύρια τόνοι αγροτοβιομηχανικών παραπροϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, όταν αυτά τα παραπροϊόντα εναποτίθενται χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, είναι επιβλαβή και τοξικά για το περιβάλλον και τους ζωντανούς οργανισμούς. Αν και αυτά τα υπολείμματα μπορούν συχνά να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, είναι επίσης πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις. Μεταξύ των αγροτοβιομηχανικών παραπροϊόντων, τα παραπροϊόντα τα οποία προκύπτουν κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, και ιδιαίτερα οι οινολάσπες, παράγονται σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Οι οινολάσπες είναι τα υπολείμματα που καθιζάνουν σε βαρέλια κρασιού και αποτελούνται κυρίως από νεκρά κύτταρα ζύμης, οργανικά οξέα, κυτταρινούχες ενώσεις, λιγνίνη, πρωτεΐνες, φαινολικές ενώσεις και μέταλλα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.2 εκατομμύρια τόνοι οινολασπών παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ωστόσο, είναι δυνητικά επιβλαβείς για το περιβάλλον λόγω των υψηλών επιπέδων χημικά α ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In recent years, it is estimated that more than 190 million tons of agro-industrial by-products are produced globally each year. However, when these by-products are disposed of without further treatment, they are harmful and toxic to the environment and the living organisms. Although these residues can often harm the environment, they are also rich in bioactive compounds. Among the agro-industrial by-products, winemaking by-products, and especially wine lees, are produced on a large scale. Wine lees are the residues that precipitate in wine barrels, consisting mainly of dead yeast cells, organic acids, cellulosic compounds, lignin, proteins, phenolic compounds, and minerals. It is estimated that more than 1.2 million tons of wine lees are produced globally every year. However, they are potentially harmful to the environment due to their high chemical oxygen demand levels. On the other hand, they are rich in bioactive compounds, especially phenolic compounds. Phenolic compounds are well ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2027)
DOI
10.12681/eadd/59845
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59845
ND
59845
Εναλλακτικός τίτλος
Valorization of natural bioactive compounds from wine lees for the development of high value-added products
Συγγραφέας
Αθανασίου, Παναγιώτης (Πατρώνυμο: Ευάγγελος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Σταμάτης Χαράλαμπος
Βουτσάς Επαμεινώνδας
Χούχουλα Δήμητρα
Βουγιούκα Σταματίνα
Μπάρκουλα Νεκταρία - Μαριάνθη
Καταπόδης Πέτρος
Κοντογιάννη Βασιλική
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιοτεχνολογία
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιολογία, διεπιστημονική προσέγγιση
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΒιομηχανική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοπροϊόντα
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΒιομηχανική Βιοτεχνολογία ➨ Βιομηχανική βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Αξιοποίηση οινολασπών; Φαινολικές ενώσεις; Αντιοξειδωτικά; Μεμβράνες χιτοζάνης; Συσκευασία τροφίμων; Ανθοκυανίνες; Φυσικές βιοδραστικές ενώσεις; Κυκλική οικονομία; Ενζυμική τροποποίηση; Βιοπολυμερή; Αγροτοβιομηχανικά υποπροϊόντα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.