Ανάπτυξη και αξιολόγηση περιβαλλοντικώς φιλικών μεθοδολογιών ανάκτησης πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών από υποπροϊόντα (πίτουρα) επεξεργασίας σίτου.

Περίληψη

Τα τροφικά απόβλητα (food waste - FW) μπορoύν να οριστούν ως τα υποπροϊόντα ή τα απόβλητα που προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων, την οικιακή χρήση, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας, τα εστιατόρια κ.ά. Οι κύριες κατηγορίες FW που έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού και μπορεί να θέσουν κινδύνους για τη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη περιλαμβάνουν κυρίως τα υπολείμματα καλλιεργειών (π.χ. φύλλα, κλαδιά, φλοιούς, στελέχη, στύλους, άχυρο) και τα αγρο-βιομηχανικά απόβλητα (φλούδες, σπόροι, βλαστοί, μελάσα, πολτούς, πίτες από έλαια). Η ακατάλληλη διάθεση των FW προκαλεί περιβαλλοντικούς κινδύνους με συνέπειες για τη δημόσια υγεία, όπως η ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, η τοξικότητα για τους υδρόβιους οργανισμούς, η επιδείνωση του εδάφους κ.ά. Η ανακύκλωση της βιομάζας που προέρχεται από παράπλευρα ρεύματα της αγρο-βιομηχανίας με βιώσιμο τρόπο, με την προοπτική παραγωγής τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, βιοενεργών ουσιών, βιολογικών υλικών και ενέργειας, αποτελεί, αναμφισβήτη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Wheat bran (WB) is a primary waste material originating from wheat processing, and it has drawn significant attention as an abundant bioresidue, which could be a source of polyphenolic antioxidants. WB polyphenols are represented mainly by ferulic acid, which occurs as a bound phenolic, and its effective recovery requires acid- or alkali-catalyzed hydrolysis. On this ground, this thesis was undertaken to investigate the effect of alkali- and acid-catalyzed hydrothermal and organosolv treatments, to provide a basis for the development of greens process for enhanced polyphenol recovery. The first step was a study on ethanol organosolv treatment using conventional catalysts, including sodium hydroxide and sulfuric acid. The results showed that both catalysts may be very effective in the recovery of WB polyphenols, proving extracts with differentiated composition and antioxidant characteristics. Under optimized conditions, the acid- and alkali-catalyzed processes afforded total polyphenol ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/59836
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59836
ND
59836
Εναλλακτικός τίτλος
Development and appraisal of environmentally friendly methodologies for the recovery of polyphenolic antioxidants from wheat processing by-products (bran)
Συγγραφέας
Παπαδάκη, Ειρήνη (Πατρώνυμο: Στυλιανός)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
Μητλιάγκα Παρασκευή
Λαλάς Σταύρος
Γκατζιώνης Κωνσταντίνος
Αμανατίδου Ελισάβετ
Κασαπίδου Ελένη
Καλογιάννης Κωνσταντίνος
Κοντογιάννη Βασιλική
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΓεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος ➨ Επιστήμες περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Αντιοξειδωτικά; Υποπροϊόντα επεξεργασίας σιτηρών; Φερουλικό οξύ; Αξιοποίηση αποβλήτων τροφίμων; Πίτουρο σίτου
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.