Ανάπτυξη βιοδιϋλιστηρίου και βιοδιεργασιών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας ζάχαρης για την εκχύλιση πηκτίνης και την παραγωγή νανοσύνθετων υλικών βακτηριακής κυτταρίνης που στοχεύουν σε εφαρμογές συσκευασίας τροφίμων

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή επικεντρώνεται στο βιοδιυλιστήριο και στις βιοδιεργασίες που απαιτούνται για τη μετατροπή της πούλπας ζαχαρότευτλου (SBP), του κύριου υποπροϊόντος της βιομηχανίας ζάχαρης, για παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά συσκευασίας. Η παραγωγή βιοπλαστικών από ανανεώσιμους πόρους έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανάγκης μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πλαστικών από ορυκτά πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, το SBP αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοπολυμερών. Αρχικά, στην παρούσα διδακτορική διατριβή αξιολογήθηκαν εναλλακτικές στρατηγικές για την αξιοποίηση του SBP μέσω βιοδιυλιστηρίου με σκοπό να προσδιοριστεί η πιο αποτελεσματική διεργασία που συνδυάζει τον διαχωρισμό της πηκτίνης και την παραγωγή βιοπολυμερών. Η διαδικασία που επιλέχθηκε περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ελεύθερων σακχάρων, την εκχύλιση ενός κλάσματος πλούσιου σε πηκτίνη και την εφαρμογή υδ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This PhD thesis focuses on the fractionation of sugar beet pulp (SBP), the main by-product of the sugar industry, into value-added products. The production of bioplastics from renewable resources has attracted significant interest in recent years, driven by the need to reduce the environmental impact of fossil-based plastics. In this context, SBP presents a promising raw material for biopolymers production. Alternative SBP refining strategies were firstly evaluated to identify the most efficient process combining pectin extraction and biopolymers production. The chosen process involved the consecutive aqueous separation of free sugars and extraction of pectin before hydrothermal pretreatment and enzymatic hydrolysis of the remaining solids. The optimal refining strategy resulted in the highest yield of pectin (28% w/w) with 67% galacturonic acid (GalA) content. The optimal enzymatic hydrolysis of the remaining pectin-free solids (SBPR) led to 80.7% and 4.8% overall glucan and hemicellu ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2027)
DOI
10.12681/eadd/59656
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59656
ND
59656
Εναλλακτικός τίτλος
Biorefinery and bioprocess development using sugar industry by-products for the extraction of pectin and the production of bacterial cellulose nanocomposites for food packaging applications
Συγγραφέας
Σαραφίδου, Μαρία-Βαρβάρα (Πατρώνυμο: Στέργιος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Απόστολος
Τσιρώνη Θεοφανία
Παπανικολάου Σεραφείμ
Ευαγγελίου Βασιλική
Ματζουρίδου Φανή
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κανδύλης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΒιομηχανική Βιοτεχνολογία ➨ Βιοπροϊόντα
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΒιομηχανική Βιοτεχνολογία ➨ Τεχνολογίες βιοδιεργασιών
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Πούλπα ζαχαρότευτλου; Ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίου; Ανάκτηση πηκτίνης; Νανοδομές βακτηριακής κυτταρίνης; Συσκευασία με βάση την πηκτίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.