Ανάπτυξη μεθόδου για την ανίχνευση μορίων-δεικτών για την προστασία της ποιότητας του «ελληνικού» γιαουρτιού

Περίληψη

Η δημοτικότητα του γιαουρτιού “ελληνικού” τύπου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και τη διατροφική του αξία, καθιστώντας το ευάλωτο σε παράνομες πρακτικές, όπως η νοθεία. Οι μελέτες αυθεντικότητας του γιαουρτιού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητάς του. Η παρούσα διατριβή παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ταυτοποίηση της αυθεντικότητας του ελληνικού γιαουρτιού, μέσω της εφαρμογής πρωτεωμικού και στοιχειακού αποτυπώματος, υποστηριζόμενων από προηγμένη χημειομετρική ανάλυση. Στο πρωτεωμικό σκέλος της μελέτης, αναπτύχθηκε μία ταχεία και αξιόπιστη μεθοδολογία, βασισμένη στην τεχνική MALDI-TOF MS, για την ανίχνευση νοθείας γιαουρτιού με σκόνη αγελαδινού γάλακτος, αξιοποιώντας το πρωτεϊνικό προφίλ των δειγμάτων. Παράλληλα, αναδείχθηκαν, για πρώτη φορά, δείκτες που επιτρέπουν την ταξινόμηση γιαουρτιών βάσει της ζωικής προέλευσης (αγελάδα, πρόβατο ή κατσίκα), του είδους (παραδοσιακό ή στραγγιστό) και της θ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The popularity of Greek-style yogurt has grown significantly in recent years thanks to its high protein content, nutritional value, and unique creamy texture, making it vulnerable to illegal practices, such as adulteration. Authenticity studies of yogurt are essential for preserving its quality and ensuring market integrity. This thesis presents an integrated approach to Greek yogurt authentication by proteomic and elemental fingerprinting with advanced chemometric analysis. In the proteomics section, a fast and reliable matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) -based methodology was developed for the detection of yogurt adulteration with cow milk powder, exploiting the intact protein profile. Simultaneously, markers for yogurt classification based on their animal origin (cow, ewe, or goat), type (traditional or strained), and thermal treatment of milk were revealed for the first time. Statistical analysis using chemometric tools, were ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2027)
DOI
10.12681/eadd/59616
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59616
ND
59616
Εναλλακτικός τίτλος
Method development for the detection of molecules-markers to preserve “Greek” yogurt quality
Συγγραφέας
Κρυστάλλη, Ευαγγελία (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κόκκινος Χρήστος
Θωμαΐδης Νικόλαος
Οικονόμου Αναστάσιος
Κωστάκης Μάριος
Δασενάκη Μαριλένα
Προεστός Χαράλαμπος
Μάρκου Αθηνά
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ελληνικό γιαούρτι; Αυθεντικότητα; Προφίλ πρωτεϊνών; Πολυστοιχειακό προφίλ; Νοθεία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.