Μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αυγού μετά την προσθήκη παραπροϊόντων χυμοποίησης ροδιού στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων

Περίληψη

Το ρόδι περιέχει σημαντικές συγκεντρώσεις βιοενεργών συστατικών στα διάφορα τμήματά του. Πρόκειται κυρίως για φαινολικά συστατικά, που ασκούν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντινεοπλασματικές και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Εξαιτίας των συστατικών αυτών, μπορεί να αξιοποιηθεί στον κλάδο της διατροφής παραγωγικών ζώων, με τη σχετική έρευνα να έχει εστιάσει κυρίως στα παραπροϊόντα της επεξεργασίας του ροδιού. Ο φλοιός του ροδιού είναι ένα παραπροϊόν πλούσιο σε φαινολικά συστατικά. Η ενσωμάτωσή του στη διατροφή παραγωγικών ζώων έχει διερευνηθεί κυρίως σε μηρυκαστικά και κρεοπαραγωγά ορνίθια, ενώ η αντίστοιχη βιβλιογραφία στις αυγοπαραγωγές όρνιθες είναι περιορισμένη. Η παρούσα διατριβή είχε δύο στόχους: α) να διερευνήσει τις επιδράσεις της χορήγησης ενός παραπροϊόντος φλοιού ροδιού (ΠΦΡ) στο σιτηρέσιο αυγοπαραγωγών ορνίθων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε παραμέτρους θρεπτικής αξίας των αυγών και β) να εξετάσει τα αποτελέσματα της ταυτόχρονης χορήγησης ΠΦΡ και ενζ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Pomegranate fruit has been widely used in traditional medicine. Both the edible and non-edible parts of the plant contain bioactive compounds, mainly phenolic compounds, which exert antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory, antineoplastic and other beneficial effects. Pomegranate can be utilized as a feed additive for livestock. In this sector, research has focused mainly on pomegranate byproducts. Pomegranate peel is a byproduct rich in phenolic compounds, which has been investigated mainly in broilers and ruminants, whereas relevant literature in laying hens is limited. Furthermore, the utilization of plant byproducts is in line with the terms of circular economy and environmental protection. The present work had two main objectives. The first one was to investigate the effects of pomegranate peel byproduct (PPB) dietary supplementation on egg quality and nutritional parameters in laying hens. The second objective was to investigate the effects of PPB supplementation and xylanas ...
περισσότερα
Η διατριβή αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη ηλεκτρονικά
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59439
ND
59439
Εναλλακτικός τίτλος
Study of egg quality characteristics following the supplementation of pomegranate byproducts on laying hens' diets
Συγγραφέας
Λιολιοπούλου, Στυλιανή (Πατρώνυμο: Ελισσαίος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Ζωϊκής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας του Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Παπαδόπουλος Γεώργιος
Φορτομάρης Πασχάλης
Μαντζουρίδου Φανή
Γιάννενας Ηλίας
Τσιούρης Βασίλειος
Ντότας Βασίλειος
Μιχαηλίδης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΚτηνιατρική ➨ Εκτρεφόμενα ζώα
Λέξεις-κλειδιά
Ρόδι; Αυγοπαραγωγές όρνιθες; Ποιότητα αυγού; Αντιοξειδωτικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.