Μελέτη επίδρασης της προσθήκης σησαμέλαιου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου και του ηλιέλαιου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ κατά το τηγάνισμα

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να μελετηθεί η επίδραση της προσθήκης σησαμέλαιου στο ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ κατά το βαθύ τηγάνισμα. Η αντίληψη των καταναλωτών για τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία δημιουργεί νέα αγορά για χρήση του ελαιόλαδου στο τηγάνισμα παρά την υψηλή τιμή του. Οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να αντιλαμβάνονται την υπεροχή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, έναντι του ελαιόλαδου. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να μελετηθούν αυτά τα δύο προϊόντα ελαιόλαδου κατά το τηγάνισμα και να αξιολογηθούν τα οφέλη από την προσθήκη αντιοξειδωτικών ως μίγματα με φυσικά προϊόντα. Γίνεται συγκριτική παρουσίαση με το ηλιέλαιο διότι, όπως το ελαιόλαδο, είναι έλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, με σημαντική διαφορά την απουσία των φαινολικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Στη διατριβή μελετάται, για πρώτη φορά, η επίδραση της προσθήκης παρθένου σησαμέλαιου (ΣΕ) ως πηγής φυσικών αντιοξειδωτικών κατά το τηγάνισμα του ελαιόλαδου και του ηλιέλαιο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this thesis was to study the effect of adding sesame oil to olive oil and high-oleic sunflower oil during deep frying. Consumers’ perception of the health benefits of olive oil creates a niche market for olive oil for deep frying, despite its high price. Consumers nowadays may have a different perception of extra virgin olive oil, recognizing its superiority over olive oil. This creates the need to further study these two olive oil products during deep frying and assess the benefits of adding antioxidants as blends with natural products that will not deteriorate consumers’ perception of the health benefits of olive oil. A comparative presentation is made with sunflower oil because, like olive oil, it is an oil with a high content of oleic acid, with a significant difference being the absence of phenolic antioxidants. The thesis studies, for the first time, the effect of adding virgin sesame oil (VSO) as a source of natural antioxidants during frying of olive oil and high-ole ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/59221
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59221
ND
59221
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of sesame oil addition in olive oil and high oleic sunflower oil, during deep frying
Συγγραφέας
Ιωάννου, Ευαγγελία (Πατρώνυμο: Θεόδωρος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Γενικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Γεωργίου Κωνσταντίνος
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Μουσδής Γεώργιος
Γαρδέλη Χρυσαυγή
Ζωίδης Ευάγγελος
Μαλλούχος Αθανάσιος
Παππάς Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Ελαιόλαδο; Ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ; Σησαμέλαιο; Λιγνάνες; Βαθύ τηγάνισμα; Οξείδωση; Συνολικές πολικές ενώσεις
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.