Σύγχρονες μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης ωχρατοξινών στην καλλιέργεια της αμπέλου: -: -

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας Διδακτορικής διατριβής είναι η συλλογή και επεξεργασία όλων εκείνων των χαρακτηριστικών έρευνας και τεχνολογίας ώστε να προκύψει μία στρατηγική ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιμετώπισης της όξινης σήψης και της ΟΤΑ στην καλλιέργεια της αμπέλου, με συνδυασμό βιολογικής και χημικής αντιμετώπισης των ωχρατοξικογόνων μυκήτων. Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων είναι οι μυκοτοξίνες, ιδιαίτερα τοξικοί και καρκινογόνοι μεταβολίτες χαμηλού μοριακού βάρους που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων. Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες είδη μυκοτοξινών, που διαφέρουν από χημική άποψη. Οι απώλειες τροφίμων που οφείλονται σε επιμόλυνση από μυκοτοξίνες και οι δαπάνες της διαχείρισής τους αυξάνονται σε ανησυχητικό επίπεδο παγκοσμίως. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πάνω από το 80% των καλλιεργειών μολύνονται με μυκοτοξίνες σε παγκόσμιο επίπεδο σε ετήσια βάση (Streit et al., 2013; Kovalsky et al., 2016). Πολλές από τις μυκοτοξίνες είναι εξαιρ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present study was to collect and analyze data in order to develop an integrated management strategy for controlling sour rot and ochratoxin A (OTA) contamination in grapevine cultivation. This strategy combines biological and chemical approaches to mitigate ochratoxigenic fungi.One of the most significant threats to food safety and quality is mycotoxins that are highly toxic, carcinogenic, low-molecular-weight metabolites produced by certain fungal species. Hundreds of mycotoxins with diverse chemical structures have been identified. Globally, food losses due to mycotoxin contamination and associated management costs are reaching alarming levels. Notably, over 80% of crops worldwide are contaminated with mycotoxins annually (Streit et al., 2013; Kovalsky et al., 2016). Many mycotoxins are extremely stable and persist even after food processing. Their presence in animal feed can also lead to their transfer into animal-derived products intended for human consumption, posin ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 6/2027)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/59186
ND
59186
Εναλλακτικός τίτλος
Integrated management of Aspergillus carbonarius and ochratoxins in vineyards in Greece
Συγγραφέας
Ηλιάδη, Μαρία (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών των Φυτών. Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Τσιτσιγιάννης Δημήτριος
Παπλωματάς Επαμεινώνδας
Τζάμος Σωτήριος
Καραογλανίδης Γεώργιος
Πανάγου Ευστάθιος
Κίζης Δημοσθένης
Αλιφέρης Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Αμπέλι; Όξινη σήψη; Ωχρατοξίνη Α; Βιολογική αντιμετώπιση; Χημική καταπολέμηση; Ζύμες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.