Bελτιστοποίηση της τεχνολογίας υπερήχων υψηλής ισχύος για την παραγωγή υγρών τροφίμων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας

Περίληψη

Η παρούσα διατριβή μελετά τη βελτιστοποίηση των τεχνολογιών υπερήχων για τηναπολύμανση υγρών τροφίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στους πιεσο-θερμο-υπέρηχους(manothermosonication MTS) με σκοπό την παστερίωση ολόκληρων υγρών αυγών(liquid whole egg LWE). Αρχικά, διεξήχθησαν μελέτες μικροβιακής αδρανοποίησης μεστόχο τη αδρανοποίησης της Salmonella Enteritidis και την ανάπτυξη μαθηματικούμοντέλου για τον προσδιορισμό των βέλτιστων συνθηκών επεξεργασίας, έχοντας ωςπρωταρχικό στόχο την μικροβιολογική ασφάλεια του τροφίμου. Μετά τον προσδιορισμότων βέλτιστων συνθηκών, αξιολογήθηκαν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τουεπεξεργασμένου με MTS LWE δείγματος και συγκρίθηκαν με εκείνα των θερμικάεπεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων δειγμάτων LWE. Ομοίως, ένα παράγωγοπροϊόν αυγού από LWE, η ομελέτα, που είχε υποστεί επεξεργασία με MTS υποβλήθηκεσε περαιτέρω χαρακτηρισμό όσον αφορά την εμπορική της αξία. Τέλος, τα δυνητικάβιώσιμα οφέλη της MTS αξιολογήθηκαν μέσω των μεθοδολογιών του ενεργειακούισοζυγίου και τη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This thesis investigates the optimisation of sonication technologies for liquid food product decontamination, with a specific focus on manothermosonication (MTS) for pasteurising liquid whole egg (LWE). Initially, microbial inactivation studies targeting Salmonella Enteritidis were conducted to develop a mathematical model for determining the optimal processing conditions while prioritising food safety as a primary objective. Following the identification of the optimal conditions, the physico-chemical attributes of MTS-treated LWE were evaluated and compared with those of thermally treated and untreated LWE samples. Similarly, a derived egg product (omelette) made of LWE that was treated by MTS, was subjected to further characterisation regarding the market potential. Finally,the potential sustainable benefits of MTS were assessed through energy balance and lifecycle assessment (LCA) methodologies. The current research on MTS highlights its potential as an alternative to traditional th ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 5/2026)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58991
ND
58991
Εναλλακτικός τίτλος
Optimisation of high-power ultrasound technology for the production of safe and high quality liquid food products
Συγγραφέας
Μπεϊτία-Γκονζάλεζ, Ενρίκε (Πατρώνυμο: Τζούλιο)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Πανάγου Ευστάθιος
Δασενάκη Μαριλένα
Χατζηνικολάου Δημήτριος
Προεστός Χαράλαμπος
Κωστάκης Μάριος
Aganovic Kemal
Alvarez Lanzarote Ignacio
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Μανοθερμοτονισμός; Αυγό; Ασφάλεια τροφίμων; Ποιότητα τροφίμων; Βιωσιμότητα; Θερμική επεξεργασία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.