Αξιολόγηση του οργανοληπτικού χαρακτήρα αποσταγμάτων με επίκεντρο τα αποστάγματα στέμφυλων: σύγκριση διαφορετικών μεθόδων οργανοληπτικής αξιολόγησης και συσχέτιση με την χημική σύσταση των προϊόντων

Περίληψη

Τα αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής, αποτελούν μια παραδοσιακή αλλά και διαχρονική κατηγορία ποτών με ανοδικές προοπτικές στην Ελληνική αλλά και διεθνή αγορά. Παρόλα αυτά, η εμπεριστατωμένη γνώση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών αυτών των προϊόντων μέχρι σήμερα είναι αρκετά περιορισμένη, ειδικά όσον αφορά τα Ελληνικά προϊόντα. Στην παρουσα μελέτη παρουσιάζεται λεπτομερής ανάλυση των Ελληνικών αποσταγμάτων στέμφυλων σταφυλιών (Τσίπουρο και Τσικουδιά), εστιάζοντας στη σύσταση των πτητικών ενώσεων, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, και διαφόρων μεθόδων ταξινόμησης αυτών. Χρησιμοποιώντας ως μέθοδο εκχύλισης την μικροεκχύλιση στερεής φάσης σε συνδυασμό με αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μαζών (HS-SPME-GC-MS) ταυτοποιήθηκαν περισσότερες από 200 πτητικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αλκοολών, εστέρων, οξέων και τερπενίων, σε 39 δείγματα μη αρωματισμένων και μη παλαιωμένων αποσταγμάτων στεμφύλων, από οκτώ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Η χημειομετρική ανάλυση μέσω της διακριτικής α ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Grape marc spirits, compose a traditional yet timeless product category of beverages, with increasing relevance in the Greek and international spirits markets. Nevertheless, research on the sensory aspects of those products, particularly regarding the Greek spirits is limited. This research provides a detailed understanding of Greek grape marc spirits (Tsipouro and Tsikoudia), focusing on their volatile composition, sensory characteristics, and classification methodologies. Firstly, headspace solid-phase microextraction coupled with gas chromatography–mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS) identified over 200 volatile compounds, including higher alcohols, esters, acids, and terpenes, in 39 samples from eight major geographical regions. Chemometric analysis using partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) achieved 76.92% accuracy in classifying samples by geographical origin and 100% accuracy for three out of four Protected Geographical Indication (PGI), with the Tyrnavos region sh ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58967
ND
58967
Εναλλακτικός τίτλος
Sensory evaluation of spirits, with focus on grape marc distillates: comparison of different sensory methodologies and correlation with analytical chemistry markers of the products
Συγγραφέας
Τσάπου, Ευαγγελία-Αναστασία (Πατρώνυμο: Μπογκντάν-Στεφάν)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σχολή Επιστημών Τροφίμων. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Κουσίση Ελισάβετ
Σινάνογλου Βασιλεία
Ντουρτόγλου Βασίλειος
Ντουρτόγλου Ευθαλία
Κυραλέου Μαρία
Προεστός Χαράλαμπος
Καλλίθρακα Σταματίνα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Απάσταγμα στεμφύλων σταφυλής; Οργανοληπτικός τροχός; Αναλυτική χημεία; Οργανοληπτική αξιολόγηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.