Τα αζωτούχα συστατικά της σταφυλής και η επίδρασή τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη εξετάζει την επίδραση διαφόρων παραγόντων στη συγκέντρωση του αφομοιώσιμου αζώτου (YAN) στα σταφύλια, τη σχέση του με την ποιότητα των παραγόμενων οίνων και τον ρόλο του πρωτεϊνικού αζώτου στη σταθερότητα των λευκών οίνων. Αρχικά αξιολογήθηκε η επίδραση ποικιλιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη συγκέντρωση του YAN στο γλεύκος. Βρέθηκε ότι η ποικιλία επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα YAN, με το στάδιο ωρίμανσης να παίζει καθοριστικό ρόλο, ενώ παρατηρείται σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ ποικιλίας και σταδίου ωρίμανσης. Οι διαφορετικές ποικιλίες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα αφομοιώσιμου αζώτου (YAN) και αμινικού αζώτου (FAN). Επιπλέον, το terroir του αμπελώνα επηρεάζει τη συγκέντρωση του YAN, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της γεωγραφικής προέλευσης στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η συγκέντρωσή του αφομοιώσιμου αζώτου στο γλεύκος μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη χρονιά, γεγονός που οφείλεται σε κλιματολογικές και καλλιεργητικές μεταβλ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This study examines the effect of various factors on the concentration of yeast assimilable nitrogen (YAN) in grapes, its relationship with the quality of the produced wines, and the role of protein nitrogen in the stability of white wines. Initially, the effect of varietal and environmental factors on YAN concentration in must was evaluated. It was found that variety has a statistically significant effect on YAN, with the ripening stage playing a decisive role, while a significant interaction between variety and ripening stage was observed, indicating that the effect of the ripening stage on YAN differs depending on the variety. Different varieties exhibit significant differences in the levels of yeast assimilable nitrogen (YAN) and free amino nitrogen (FAN). Additionally, the vineyard terroir affects YAN concentration, highlighting the importance of geographical origin in the quality of the final product. The concentration of yeast assimilable nitrogen in must can vary significantly ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 4/2027)
DOI
10.12681/eadd/58814
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58814
ND
58814
Εναλλακτικός τίτλος
The nitrogen components of grapes and their effect on the quality characteristics of wines
Συγγραφέας
Μπουλούμπαση, Ελισάβετ (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Σουφλερός Ευάγγελος
Μιχαηλίδου Αλεξάνδρα-Μαρία
Χατζηδημητρίου Ευφημία
Γερασόπουλος Δημήτριος
Κουνδουράς Στέφανος
Μητλιάγκα Παρασκευή
Κανδύλης Παναγι΄ώτης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, διεπιστημονική προσέγγιση
Λέξεις-κλειδιά
Αζωτούχες ενώσεις; Σταφύλι; Οίνος; Ποιότητα; Αφομοιώσιμο άζωτο; Πρωτεΐνες; Αμινοξέα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.