Ανάπτυξη και εφαρμογή οπτικής διαγνωστικής τεχνικής με χρήση ακτινών λέιζερ σε συνδυασμό με μηχανική μάθηση για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας, τον έλεγχο της ποιότητας και την ανίχνευση νοθείας δειγμάτων ελαιολάδου και γάλακτος

Περίληψη

Η συνεχής ανάδειξη της σημασίας της διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων και ο αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων απάτης έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση αξιόπιστων τεχνικών πιστοποίησης της αυθεντικότητας των τροφίμων. Η απάτη τροφίμων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή σύστασης, τη νόθευση και τη λανθασμένη σήμανση, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει διάφορα τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων. Τέτοιου τύπου δόλιες πρακτικές ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ιδίως όταν στα τρόφιμα εισάγονται επιβλαβείς ή κατώτερης διατροφικής αξίας ουσίες, ενώ, συγχρόνως, οδηγούν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες και ζημία στη φήμη των παραγωγών. Ορισμένα τρόφιμα, υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ελαιόλαδο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε δόλιες δραστηριότητες, λόγω της οικονομικής και διατροφικής τους σημασίας. Εκτός από τις ανησυχίες που σχετίζονται με τους καταναλωτές, η απάτη τροφίμων αποτελεί σοβαρό ζήτημα για ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The growing public awareness for food quality and safety, and the increasing number of food fraud cases, have led to a greater demand for fast and reliable food authentication techniques. Food fraud, which can include composition alteration, adulteration, substitution, mislabeling, etc., is a worldwide issue affecting various food industry sectors. These deceptive practices pose significant health risks to consumers, particularly when harmful or inferior substances are used in food products. Furthermore, fraudulent activities result in substantial economic losses and reputational damage for producers and retailers. High-value foodstuffs, such as dairy products and premium olive oils, are especially susceptible to fraud due to their economic and nutritional significance. In addition to consumer-related concerns, food fraud presents challenges for regulatory authorities, who constantly try to enforce compliance and maintain food standards within an evolving global market. The traditional ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 4/2026)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/58753
ND
58753
Εναλλακτικός τίτλος
Development and application of an optical laser based diagnostic technique combined with machine learning for the authentication, quality control, and adulteration detection of olive oil and milk samples
Συγγραφέας
Νάνου, Ελένη (Πατρώνυμο: Βασίλης)
Ημερομηνία
2025
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Φυσικής
Εξεταστική επιτροπή
Κουρής Στυλιανός
Βάινος Νικόλαος
Κροντηράς Χριστόφορος
Αναστασόπουλος Βασίλειος
Ανδρίτσος Νικόλαος
Καραμπάγιας Ιωάννης
Λιάρος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΦυσική ➨ Οπτική
Λέξεις-κλειδιά
Φασματοσκοπία πλάσματος επαγόμενου από λέιζερ; Μηχανική μάθηση; Αυθεντικότητα τροφίμων; Έλεγχος ποιότητας; Ελαιόλαδο; Γάλα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.