Μελέτη φυσικοχημικών χαρακτηριστικών πρωτεϊνικών παρασκευασμάτων από σαλιγκάρια του είδους Cornu aspersum και εφαρμογές τους στην παρασκευή τροφίμων
Περίληψη
Ο κύριος σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η μελέτη της αφυδάτωσης του κρέατος σαλιγκαριού Cornu aspersum, του κατ’ εξοχήν εκτρεφόμενου είδους σαλιγκαριού στην Ελλάδα, με στόχο τον χαρακτηρισμό αλλά και την αξιοποίησή του σε συστήματα τροφίμων. Ο πρώτος στόχος ήταν η παραλαβή παρασκευασμάτων κρέατος σαλιγκαριού μέσω της αξιοποίησης κοινών πρακτικών που εφαρμόζονται πριν την κατανάλωσή τους, όπως είναι η απομάκρυνση της βλέννας. Τα παρασκευάσματα που προέκυψαν χαρακτηρίστηκαν ως προς τη χημική τους σύσταση, αποτυπώνοντας έτσι την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες ταυτόχρονα με τη χαμηλή περιεκτικότητάς τους σε λίπος, επιβεβαιώνοντας τα υπάρχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα. Η αξιολόγηση των μορφολογικών και φυσικοχημικών τους χαρακτηριστικών, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο υπόστρωμα, αποκάλυψε μια ανοικτή δομή μυϊκών ινών με διάσπαρτα σωματίδια λίπους, η οποία παρουσιάζει υψηλή ικανότητα συγκράτησης διαλυτών. Δεύτερο στόχο αποτέλεσε η διερεύνηση των μεταβολών ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Τhe present work aimed at the study of the dehydration of snail meat Cornu aspersum, the most commonly farmed snail species in Greece, in regards to its characterization and exploitation in suitable food systems. The first objective was to obtain snail meat preparations through the utilization of common pre-consumption practices, such as mucus removal. The resulting preparations were characterized in terms of their proximate composition, highlighting their high protein and low-fat content thus confirming the existing literature data. The evaluation of their structural and physicochemical properties, analyses that were conducted for the first time in this matrix, revealed an open protein structure with scattered lipid droplets which exhibited remarkable solvent binding capacity. The investigation of changes induced by thermal treatment of the preparations at different temperatures was set as the second goal. The process used to obtain snail meat without mucus did not appear to have any ...
περισσότερα
![]() | Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα
(μέχρι και: 4/2027)
|
|
Στατιστικά χρήσης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.