Ανάπτυξη μεθοδολογιών φωτονικής για την αξιολόγηση αγροτικών προϊόντων και περιβαλλοντικών ρύπων

Περίληψη

Ο ποιοτικός έλεγχος και η ασφάλεια των προϊόντων αγροδιατροφής είναι υψίστης σημασίας εξαιτίας της υψηλής εμπορικής και διατροφικής αξίας τους, είναι ευάλωτα σε προσπάθειες νοθείας. Επίσης, ως αποτέλεσμα κακών πρακτικών συλλογής και διαχείρισης των προϊόντων υπάρχει η περίπτωση επιμόλυνσης τους με διάφορους επιμολυντές. Συχνά, στα προϊόντα αυτά ανιχνεύονται ουσίες που απειλούν την υγεία των καταναλωτών και καθιστούν έτσι τα προϊόντα ανασφαλή. Η ανίχνευση νοθευτών και επιμολυντών στα τρόφιμα πραγματοποιείται με σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές οι οποίες είναι ακριβείς αλλά έχουν μεγάλο κόστος, είναι χρονοβόρες και διεξάγονται σε εξειδικευμένα αναλυτικά εργαστήρια. Όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή φασματοσκοπικών μεθόδων αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στη μελέτη προϊόντων αγροδιατροφής με σημαντικές εφαρμογές και δυνατότητες στον έλεγχο της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων. Οι οπτικές αναλύσεις δίνουν πληροφορίες για τη χημική σύσταση των δειγμάτων και απαιτούν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Quality control and safety of agrifood products are of high importance due to their high commercial and nutritional value, these products are prone to fraud. In addition, due to poor collection and management practices, there is a possibility of contamination with various pollutants. Often, in these products pollutants are detected that threaten the health of consumers and thus make it making the products unsafe. The detection of adulterants and contaminants in agrifood is carried out using modern analytical techniques which are accurate but expensive, time-consuming and performed in specialised analytical laboratories. As it has been established in recent years, the application of spectroscopic methods is an alternative approach to the study of agrifood products with significant applications and potential in the quality control and safety of foods. Optical spectroscopic techniques can provide information on the chemical composition and require no or minimal pretreatment of the samples ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 11/2026)
DOI
10.12681/eadd/57744
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57744
ND
57744
Εναλλακτικός τίτλος
Development of photonics based methodologies for the assessment of agricultural products and environmental pollutants
Συγγραφέας
Ορφανάκης, Εμμανουήλ (Πατρώνυμο: Στυλιανός)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών
Εξεταστική επιτροπή
Βελεγράκης Μιχαήλ
Παπάζογλου Δημήτριος
Σαμαρτζής Πέτρος
Κιοσέογλου Γεώργιος
Πελεκάνος Νικόλαος
Τζωρτζάκης Στυλιανός
Αναστασιάδης Σπυρίδων
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Εφαρμοσμένη χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Προϊόντα αγροδιατροφής; Οπτική φασματοσκοπία; Αυθεντικότητα και βοτανική προέλευση μελιού; Αυθεντικότητα ελαιολάδου; Ανίχνευση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) στο ελαιόλαδο; Ανίχνευση ορυκτελαίων στο ελαιόλαδο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.