Μελέτη των γενετικών πολυμορφισμών των κύριων πρωτεϊνών στο ελληνικό γάλα με στόχο τη χρήση τους ως γενετικό αποτύπωμα στην παραγωγή και τη νοθεία

Περίληψη

Η αξία του γάλακτος και παραγώγων του ως διατροφικά προϊόντα για τον άνθρωπο έχει από αρχαιοτάτων χρόνων αναγνωριστεί: από το θηλασμό των νεογνών ως και τη δημιουργία γαλακτοκομικών προϊόντων, το γάλα αποτελούσε ανέκαθεν μέρος της ανθρώπινης καθημερινότητας και ήταν συνυφασμένο με την ευμάρεια και τη μητρική φροντίδα, καθώς αποτελεί πηγή θρεπτικών ουσιών, ενέργειας και δομικών συστατικών για τον οργανισμό. Στο γάλα των μηρυκαστικών υπάρχουν έξι βασικοί τύποι πρωτεϊνών γάλακτος: η αS1-καζεΐνη (αS1-CN), η β-καζεΐνη (β-CN), η λακτοσφαιρίνη (β-LG), η α-λακτοαλβουμίνη (α-LA) η αS2-καζεΐνη (αS2-CN) και η Κ-Καζεϊνη(k-CN). Σε αυτά τα γονίδια εμφανίζονται μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των ετών, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση πολλών αλληλόμορφων. Οι αλλαγές αυτές, που ονομάζονται πολυμορφισμοί, προκαλούνται από την αναδιάρθρωση των γονιδίων (αντικατάσταση ενός νουκλεοτιδίου με άλλο) και μπορεί να οδηγήσουν είτε στην τροποποίηση της έκφρασης των γονιδίων, είτε στην απενεργοποίηση της έκφρασης γον ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The value of milk and its derivatives has been appreciated since ancient times: from breastfeeding newborns to the creation of dairy products, milk has always been part of human daily life and was intertwined with prosperity and maternal care as it is a source of nutrients, energy and structural components for the body. There are six main types of milk proteins in ruminant milk: αS1-casein (αS1-CN), β-casein (β-CN), lactoglobulin (β-LG), α-lactalbumin (α-LA), αS2 -casein (αS2-CN) and K-Casein(k-CN).Mutations in genes may occur over the years, leading to the creation of many alleles. These changes are called polymorphisms, are caused by gene rearrangement (replacement of one nucleotide with another) and can lead either to the modification of gene expression or to the inactivation of gene expression and thus modification of the amino acid sequence in the proteins encoded by them the genes. These mutations may have a positive effect such as on the casein content, the stability of the curd ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2025)
DOI
10.12681/eadd/57231
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/57231
ND
57231
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the genetic polymorphisms of the main proteins in Greek milk with the aim using them as a genetic fingerprinting in the production and the authentication
Συγγραφέας
Αντωνόπουλος, Διονύσιος (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σχολή Επιστημών Τροφίμων. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Χούχουλα Δήμητρα
Κουσίσης Σταμάτιος
Βαλάση Ειρήνη
Σταμάτης Χαράλαμπος
Τσιρώνη Θεοφανία
Μπατρίνου Ανθιμία-Αικατερίνη
Τσάκαλη Ευσταθία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, διεπιστημονική προσέγγιση
Λέξεις-κλειδιά
Α2 γάλα; Γονίδιο CSN2 β- καζεΐνης; β-καζομορφίνη-7; (BCM-7) μετάλλαξη; Πολυμορφισμός; Αμπλικόνιο; PCR; HRM; Γενετικό αποτύπωμα; Γονότυποι; Γονιδιακοί τόποι; Αλληλόμορφα; Πρωτεΐνες γάλακτος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.