Συγκριτική γονιδιωματική των προβιοτικών χαρακτηριστικών οξυγαλακτικών βακτηρίων που προέρχονται από ελληνικά ζυμούμενα τρόφιμα

Περίληψη

Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα μοναδικών παραδοσιακών τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, πολλά από τα οποία έχουν προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ),όπως οι ελιές της Καλαμάτας. Αυτά τα προϊόντα περικλείουν πολλές πτυχές των πολιτιστικών και ιστορικών στιγμών της χώρας και αποτελούν ανέκαθεν σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας. Πρόσφατα, υπάρχει η επικείμενη πρόταση ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα πρέπει να περιλαμβάνονται ως μέρος των εθνικών διατροφικών συστάσεων όχι μόνο λόγω της μακράς ιστορίας, της δημοτικότητάς τους και της μαγειρικής τους σημασίας, αλλά επίσης επειδή είναι υγιεινά και σε ορισμένες περιπτώσεις φιλικά προς το περιβάλλον. Η έρευνα της παρούσας διατριβής στοχεύει στην μελέτη νέων μη χαρακτηρισμένων στελεχών, ενδεχομένως με προβιοτικά χαρακτηριστικά, που προέρχονται από παραδοσιακές ελληνικές τροφές, με την επωνυμία της ελληνικής γαστρονομίας να προωθείται στη διατροφή του ανθρώπου. Επιπλέον, με τα αποτελέσματά της στοχεύει στη δημιουργία γνώσης και α ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Greece has a plethora of unique traditional fermented foods many of which have Protected Designation of Origin (POD), such as Kalamata Olives. Fermentation has long been used to preserve and enhance the shelf-life, flavor, texture, and functional properties of food. Table olives in particular are well known for their sensory and nutritional properties, and more recently the microbiota of fermented olives has been suggested to contribute potential benefits in the gastrointestinal tract. These products enclose many aspects of the cultural and historical moments of the country and have always been an important part of Greek economy. Recently, there is the upcoming suggestion that fermented foods should be included as part of national dietary recommendations not only because of their long history, popularity, and culinary importance but also because they are healthier and, in some cases, environmentally friendly. Increasing interest in the human microbiome as a major determinant of human h ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2026)
DOI
10.12681/eadd/56780
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56780
ND
56780
Εναλλακτικός τίτλος
Comparative genomics for probiotic traits in lactic acid bacteria derived from Greek fermented foods
Συγγραφέας
Φειδάκη, Κυριακή (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Αργυρίου Αναγνώστης
Γκατζιώνης Κωνσταντίνος
Καραντώνης Χαράλαμπος
Γκιαούρης Ευστάθιος
Σαρρής Δημήτριος
Τσέτσος Φώτιος
Κουρκουτάς Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Εντερικό μικροβίωμα; Προβιοτικά; Βακτήρια; Ζυμούμενα τρόφιμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.