Διαχείριση βιοποικιλότητας του υποορόφου στην καλλιέργεια της ελιάς με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση φυτικών εχθρών

Περίληψη

Η εντατικοποίηση της γεωργικής βιομηχανίας έχει επιφέρει τόσο οφέλη όσο και σημαντικές προκλήσεις για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την ελαιοκαλλιέργεια, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή μόνιμης καλλιέργειας στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου και περιλαμβάνει εντατικές πρακτικές που περιλαμβάνουν έντονη χρήση αγροχημικών. Από τη θετική πλευρά, οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές έχουν αυξήσει την ελαιοπαραγωγή, καλύπτοντας την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές. Ωστόσο, η εντατικοποίηση αυτή περιλαμβάνει συχνά τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εδάφους και τη μόλυνση των υδάτινων σωμάτων. Επιπλέον, οι πρακτικές μονοκαλλιέργειας στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να μειώσουν την οικολογική ποικιλομορφία του τοπίου, καθιστώντας το λιγότερο ανθεκτικό στα παράσιτα και την κλιματική αλλαγή. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της αυξημένης γεωργικής παραγωγικότητας και της διατήρησης του πε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The intensification of the agricultural industry has brought both benefits and significant challenges to the environment and biodiversity. This includes also olive farming, which is the most prevalent form of permanent crop in Europe and the Mediterranean area and involves intensive practices that include heavy use of agrochemicals. On the positive side, modern agricultural practices have increased olive production, meeting the growing global demand for olive oil and table olives. However, this intensification often involves the use of chemical fertilizers and pesticides, leading to soil degradation and contamination of water bodies. Additionally, monoculture practices in olive farming can reduce the ecological diversity of the landscape, making it less resilient to pests and climate change. Striking a balance between increased agricultural productivity and environmental preservation is crucial, and sustainable and farming methods, can mitigate some of these adverse effects and help pr ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 4/2025)
DOI
10.12681/eadd/56301
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56301
ND
56301
Εναλλακτικός τίτλος
Understorey biodiversity management in olive groves for integrated management of olive tree natural enemies
Συγγραφέας
Σταυριανάκης, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωγραφίας
Εξεταστική επιτροπή
Κίζος Αθανάσιος
Tscheulin Thomas
Καραμαούνα Φιλίτσα
Δημητρακόπουλος Παναγιώτης
Γκισάκης Βασίλειος
Καμπουράκης Εμμανουήλ
Φύλλας Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΓεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος ➨ Επιστήμες περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Αγροοικοσυστήματα; Βιολογική καταπολέμηση εντόμων; Διατήρηση οικοσυστημάτων; Δάκος της ελιάς; Βιώσιμη γεωργία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.