Επίδραση λειτουργικών τροφίμων στην εντερική μικροβιακή χλωρίδα πληθυσμών με μεταβολικά νοσήματα

Περίληψη

Η διατροφή, αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τη σύσταση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την διατήρηση της εντερικής μικροβιακής ισορροπίας σε πλήθος μεταβολικών νοσημάτων και κατ’ επέκταση και σε καταστάσεις Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1). Σήμερα, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων τροφίμων εμπλουτισμένων με προ- και πρεβιοτικά συστατικά, όπως βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB) και διαιτητικές ίνες, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την ομοιόσταση του εντερικού μικροβιώματος (ΕΜ) με ευεργετικά αποτελέσματα σε ορισμένες ασθένειες. Οι ωφέλιμες επιδράσεις των προβιοτικών είναι συγκεκριμένες για κάθε στέλεχος και όχι χαρακτηριστικές για συγκεκριμένα είδη, ενώ πλήθος αγρίου-τύπου στελεχών απομονωμένα από διάφορες πηγές (π. χ. ζυμωμένα τρόφιμα, φυτικές πηγές ή ανθρώπινα δείγματα μικροβιώματος) αξιολογούνται ως προς τις πιθανές τους ευεργετικές δράσεις στην υγειά με στόχο την βιομηχανική και εμπορική αξιοποί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Diet is an important factor that affects the composition of the intestinal microbial flora and can be used as a tool to maintain the gut microbial balance in several metabolic diseases, such as Type 1 Diabetes Mellitus (T1DM). Today, an increased interest on the development of novel foods enriched with functional ingredients of pro- and prebiotics like lactic acid bacteria (LAB) and dietary fibers, is witnessed. Pro- and prebiotics can be utilized to maintain the gut microbiome (GM) balance, conferring beneficial effects in certain diseases. The health-promoting effects of probiotics are strain- rather species-specific, whereas a variety of wild-type strains isolated from various sources (e.g., fermented foods, plant sources, or human samples) are currently being evaluated for their potential positive effects in health aiming at industrial and commercial exploitation. One of the features that functional cultures should exhibit is resistance to the conditions prevailing in the gastroint ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 2/2026)
DOI
10.12681/eadd/55755
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55755
ND
55755
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of functional foods on gut microbiota of populations with metabolic diseases
Συγγραφέας
Πράπα, Ιωάννα (Πατρώνυμο: Αλέξιος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Εξεταστική επιτροπή
Κουρκουτάς Ιωάννης
Καραθάνος Βάιος
Τάσσου Χρυσούλα
Σκάβδης Γεώργιος
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Κολοβός Πέτρος
Κοψαχείλης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Ακινητοποίηση κυττάρων; Βακτήρια γαλακτικού οξέος; Δημητριακά πρωινού τύπου muesli; Εντερική μικροβιακή χλωρίδα; Εντερικό μικροβίωμα; Νωπό κελυφωτό φιστίκι; Λειτουργικά τρόφιμα; Λυοφιλίωση; Μικροβιακοί μεταβολίτες; Νιφάδες ζέας; Προβιοτικά; Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1; Σταφίδα; Στρεπτοζοτοκίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.