Δομημένα συστήματα λίπους γάλακτος και φυτικών ελαίων για την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων

Περίληψη

Τα δομημένα συστήματα ελαίων αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση για την υποκατάσταση του λίπους σε προϊόντα τροφίμων. Η δόμηση επιτυγχάνεται μέσω της αυτο-διάταξης των πηκτωματοποιητών. Παρόλο που η δόμηση των ελαίων έχει μελετηθεί εκτενώς από την ερευνητική κοινότητα, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην κατανόηση του τρόπου σχηματισμού των δομημένων συστημάτων και επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα στην υφή και στη σταθερότητα των προϊόντων τροφίμων μετά τη χρήση δομημένων συστημάτων. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί σύνθετοι πηκτωματοποιητές για τη βελτίωση της σταθερότητας των δομημένων συστημάτων. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι καταναλωτικές απαιτήσεις για προϊόντ
Δομημένα συστήματα λίπους γάλακτος και φυτικών ελαίων για την παραγωγή καινοτόμων τροφίμων

Περίληψη

Τα δομημένα συστήματα ελαίων αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση για την υποκατάσταση του λίπους σε προϊόντα τροφίμων. Η δόμηση επιτυγχάνεται μέσω της αυτο-διάταξης των πηκτωματοποιητών. Παρόλο που η δόμηση των ελαίων έχει μελετηθεί εκτενώς από την ερευνητική κοινότητα, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην κατανόηση του τρόπου σχηματισμού των δομημένων συστημάτων και επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα στην υφή και στη σταθερότητα των προϊόντων τροφίμων μετά τη χρήση δομημένων συστημάτων. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί σύνθετοι πηκτωματοποιητές για τη βελτίωση της σταθερότητας των δομημένων συστημάτων. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι καταναλωτικές απαιτήσεις για προϊόνττης βιομηχανίας, όσο και των ερευνητών. Αντικείμενο της διατριβής ήταν η ανάπτυξη δομημέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Structured lipid systems represent an innovative approach for replacing fats in food products. The oil structuring is achieved through the self-assembly of structurants. Although the structuring of lipids has been extensively studied, there are still several gaps in understanding the formation of structured systems, as well as challenges in their application in food products. However, complex structurants have been developed to stabilize structured lipid systems. Additionally, there has been a growing consumer demand for products aligned with health claims regarding low saturated fats, as well as plant-based (vegan) or mixed plant and animal-derived products (vegetarian). These specific products have garnered the attention of both the industry and researchers. The thesis focuses on the development of structured lipid and oil systems using plant-based or milk-derived structuring agents, with the ultimate goal of improving the stability of these structured systems. Furthermore, these sys ...